Portal 072info

Tragedija u Zavidovićima: Radnika pregazio kamion dok je popravljao kočnice

Zavidovići su obavijeni tugom nakon što je u ulici Omladinsko naselje, prilikom popravke kamiona, poginuo Sabit Muhić, 53-godišnji radnik u krugu Šumsko-privrednog društva (ŠPD) Zavidovići.

Glavni majstor

Prema zvaničnim informacijama iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), do nesreće je došlo nakon što su Muhić i uposlenik J. M. štelovali kočioni mehanizam na zadnjim točkovima kamiona.

porodica-muhic1

Safet (drugi slijeva) s dvojicom braće i Sabitovim sinom Almedinom  (Foto: J. Hadžić)

– Vozilo je radilo jer je to potrebno prilikom štelovanja, a vozač A. M. pokrenuo ga je, ne znajući da je S. M. prešao na desnu stranu vozila. Usljed pokretanja vozila, točkovi su prešli preko tijela S. M., koji je hitno prebačen u zeničku bolnicu, međutim, mrtvozornik je konstatirao smrt – kažu iz Tužilaštva.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je porodicu Muhić u Zavidovićima, koji još ne mogu vjerovati da je Sabit poginuo.

porodica-muhic3

Neutješna porodica Muhić

Kako nam priča njegov brat blizanac Safet, koji je bio na licu mjesta tragedije, Sabit je od 1988. godine bio jedan od glavnih majstora mehaničara teških mašina i kamiona.

– Velika tragedija. Još ne možemo vjerovati. Provjeravao je kočnice na kamionu. Pregledao je jedan točak, zatim otišao provjeriti drugi. Podvukao se pod kamion, a u tom trenutku došao je momak koji je upalio kamion i prešao preko njega – govori on.

Porodica ne krivi mladog vozača Asmira Mehmedovića. Kažu, Šumsko-privredno društvo trebalo je osigurati kanal.

Velika trauma

– Samo nam nije jasno kako su mogli dozvoliti da se kamion pregleda na livadi, odnosno, nasipu. Da je radio na kanalu, vjerovatno do ovoga ne bi došlo – govore vidno ogorčeni članovi porodice Muhić.

Kako nam priča Safet, teško je i mladom Asmiru, koji je doživio ogromnu traumu. Posebno je pogođen dešavanjem jer je bio vezan za Sabita.

– Bio sam jučer kod momka. On, jadan, nije ništa kriv. Kaže mi da je bolje da je svog oca pregazio nego njega. Pitanje je hoće li ikad taj momak doći sebi – ističe Safet.

Najavljuju da će sačekati rezultate istrage, a ukoliko se pokuša nešto zataškati, svoja prava i borbu za istinu potražit će putem suda.

Otvorena istraga

Obdukcionim nalazom utvrđeno je da je smrt nastupila usljed lomljenja grudnog koša i oštećenja pluća.

– U narednim danima bit će saslušani učesnici kritičnog događaja i svjedoci, radnici ŠPD-a, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku postoje li elementi krivičnog djela – kažu iz Tužilaštva.

 

Avaz.ba

Podijelite članak