Transrodna Naida: Muškarci su poludjeli za mnom, bilo je problema kada prelazim granicu, ali sve okrenem na šalu

5 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kada se prije dvije godine obučen u haljinu Ramiz Mujkanović prošetao crvenim tepihom tokom Sarajevo Film Festivala, niko nije ni primjetio da je ispod slojeva tkanine muškarac, makar ako sudimo po vanjskim spolnim obilježjima. Fotografiju su prenijeli brojni mediji, zainteresirani zbog odvažne haljine. Ramiz nije krio veselje zbog činjenice da niko ništa nije posumnjao, iako on i nije bio do kraja muškarac a ni žena.

Ramiz je danas Naida koja već nekoliko mjeseci uzima hormonalnu terapiju koja prethodi hirurškom tretmanu promjene spola. Odmalena je znao da je drugačiji. Najprije sumnjao da je gej ali dileme su otklonjene pri prvom pokušaju emotivnog odnosa sa gej osobom.

– Prije četiri mjeseca sam počela biti hormone i nisam se nadala velikim promjenama. Ipak, moje lice je već ženstvenije, grudi rastu… presretna sam. Jedina mana je višak emocija, ali borim se – kaže nam Naida.

Predrasude su je prije mnogo godina otjerale iz malog bosanskog grada. U Sarajevo je došla sama i uspjela u svakom naumu. Odlična je frizerka, njena lista čekanja je duga a šarmom začas zadobije svakoga.

– Konačna operacija će tek za dvije godine. Do tada ću riješiti grudi i skidanje adamove jabučice. Oduvijek sam maštala o velikim grudima, sve dok nisam osjetila taj teret na pregledu – objašnjava.

Najgori u regiji

Jedan od glavnih problema svih trans osoba u Bosni i Hercegovini jeste nemogućnost obavljanja terapije prilagodbe pola u domaćim ordinacijama. Naime, u BiH nema stručnjaka za vršenje hirurških zahvata a zdravstveno osiguranje ne pokriva te troškove u drugim zemljama. 

Također, lijekovi koji se koriste prilikom hormonske terapije, koja je jedna od faza u procesu tranzicije u u Bosni i Hercegovini ili mnogo skuplji ili teško dostupni. Po ovome je Bosna i Hercegovina najgora u regionu jer je sav proces dostupan u Srbiji i Hrvatskoj, a Crna Gora pokriva troškove u iznosu do 80 posto.

– Muškarci su poludjeli za mojim izgledom, ali moje srce pripada samo jednom – otkriva Naida.

Naida na SFF-u: Moje srce pripada samo jedno
  • Naida na SFF-u: Moje srce pripada samo jedno
  • Problemi na granici

    Naida, kao i većina transrodnih na Balkanu ima probleme pri prelasku granice. Dok u automobilu sjedi zamamna brineta, na pasošu piše – Ramiz.

    – Policajci na granici budu zbunjeni, ali začas sve preokrenem na šalu – kaže Naida.

    GODISNJICA
    MARKETING