Portal 072info

Travnička ljepotica Šarena džamija u subotu ponovo otvara vrata za vjernike

Šarena džamija ili Sulejmanija će u subotu biti otvorena za vjerske obrede nakon što je završen projekt njene restauracije koji je finansirala Direkcija vakufa Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekt restauracije travničke ljepotice počeo je 2017. godine, a u završnoj su fazi i pripreme za subotnje svečano otvorenje kojem će prisustvovati i čelnik Direkcije vakufa Turske Adnan Ertem.

Šarena džamija slovi za jedan od najvažnijih simbola “vezirskog grada“, a karakteristična je po šarenim ukrasima i ornamentima na zidovima, kao i po tome što je jedina džamija u BiH sa munarom koja se izdiže sa lijeve strane objekta.

Zahtjevnim projektom restauracije Šarena džamija je dobila osvježeni izgled i ponovo je zasijala u punom sjaju.

Šarenu džamiju u Travniku prvi je izgradio u drugoj polovini 16.stoljeća Gazi-aga. Vezir Ćamil Ahmed-aga je 1757. godine na njenom mjestu izgradio znatno veću džamiju koju je lokalno stanovništvo nazvalo Ćamilijom. Ona je izgorjela u požaru 1815, a na njenom mjestu je novu džamiju podigao bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak.

Nazvana je Šarena zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. U prizemlju džamije se nalazi bezistan. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

Sulejmaniju je neobjašnjivo zaobišao katastrofalni požar 1903. godine. Objekt je pretrpio i nekoliko oštećenja u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je izvršena temeljita restauracija.

Iz Direkcije vakufa Turske također, je saopćeno da će sutra biti održano svečano polaganje kamena temeljca i za izgrdnju višenamjenskog vakufskog kompleksa u Han Ploči kod Kiseljaka.

U saopćenju se navodi da je riječ o projektu za koji su Direkcija vakufa Turske i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisale sporazum 25. novembra prošle godine.

Anadolija

Podijelite članak
  • 286
    Shares