Portal 072info

Travnički postači i ovog ramazana iftare nakon što čuju pucanj topa s tvrđave

Nešto manje od sat vremena do kraja posta još jednog dana mubarek mjeseca ramazana, travničkim mahalama i sokacima počeo se širiti miris svježih ramazanija, odnosno, kako ih u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine nazivaju, patkica, pogačica, somuna…

Redovi ispred lokalnih pekara već su se formirali, svi žele na iftarskoj sofri svježi, topli komad hljeba, kako bi postači imali što kvalitetniju ramazansku sofru.

Kroz travničku ulicu Varoš prema tvrđavi, kao i svakog dana ramazana, i danas je išao uposlenik Medžlisa islamske zajednice Travnik koji je dao znak tobdžiji da ispali đulo iz topa kako bi označio kraj posta.

U razgovoru za Klix.ba glavni imam Medžlisa islamske zajednice Travnik Salih ef. Indžić je izjavio da su građani prepoznali ljepotu tradicije zbog čega su i danas okupljeni na tvrđavi svjedočili obilježavanju kraja posta.

Već treću godinu zaredom pogledi travničkih postača okrenuti su prema tvrđavi. Topovsko đule s kandiljima i ezanima sa sedam munara koje se nalaze okolo centra travnika označi kraj posta. Radost vjernika, ali i djece koja s nestrpljenjem očekuju aktivaciju topa, ne može se mjeriti ni s čim.

“Građani su prepoznali ljepotu vraćanja tradicije vezirskom gradu, ali i Abdulah Skaka koji je Travniku poklonio ovu ramazansku hediju. Mi se trudimo svake godine obogatiti ramazan sa sadržajima širom naših džamija, a naredne sedmice u petak i subotu nas očekuju i ramazanske večeri uz izvođače duhovne muzike”, kazao je Indžić.

On je dodao da je kao rođeni Travničanin ponosan što svojim sugrađanima može priuštiti nešto u čemu mogu uživati.

“Iako je ovo psihički naporno, osjećam veliko zadovoljstvo i drago nam je da imamo mogućnosti da osmislimo sadržaje svakog mubarek ramazana. Ovo je radost za sve postače, a svi nakon topa i ezane prekinu svoj post i očekuju nagradu od Allaha”, zaključio je Indžić.

Klix.ba

Podijelite članak