Traže sastanak sa ministrom: Zaustavimo negativne trendove u malinarstvu

Traže sastanak sa ministrom: Zaustavimo negativne trendove u malinarstvu

Udruženje “Travnička malina” osnovano je s ciljem okupljanja proizvođača i njihove permanentne edukacije, te pomoći i savjetovanja ove kategorije poljoprivrednika.

Proteklog vikenda u Travniku su bili inicijatori okupljanja proizvođača jagodičasto-bobičastog voća sa područja cijele Bosne i Hercegovine, što je ovo prvo okupljanje takve vrste.

“Jedna od aktivnosti je i formiranje Koordinacionog tijela koje je odmah i dobilo svoje prve zadatke, među kojima su institucionalni kontakti i konkretni razgovori u nadležnim ministarstvima sa ciljem hitnog definisanja statusa proizvođača jagodičasto-bobičastog voća, te ostvarivanje poticaja za ovu kategoriju poljoprivrednika.

Kao neko ko svakodnevno realizuje cijeli niz aktivnosti na samim poljoprivrednim površinama i trudi se izaći u susret svakome proizvođaču kojem su savjet i pomoć potrebni, ne možemo i ne želimo ostati nijemi na proglase i napise pojedinaca u medijima vezanim za organizaciju navodnih protesta malinara narednog mjeseca ispred zgrade Vlade F BiH u Sarajevu.

U svega nekoliko dana od formiranja Koordinacionog tijela u Travniku, na naš poziv u evidenciju su dostavljeni podaci o gotovo 5.000 proizvođača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Samo okupljanje je inicirano bez bilo kakvih ograničenja na općinskom, kantonalnom i entitetskom nivou, sa jasnim ciljevima, pa je i odziv poljoprivrednika u nedjelju u Travniku potvrdio da je ta naša jasna namjera prepoznata.

Uspostavljeno Koordinaciono tijelo proizvođača jagodičasto-bobičastog voća će, u skladu sa datim mu ovlaštenjima predstavnika udruženja ovih proizvođača, u narednom periodu na najpozitivniji način prezentirati i zastupati njihove interese pred svim institucijama koje imaju vezu sa ovom granom privrede, te zasigurno nećemo dozvoliti njegovu politizaciju po bilo kojem osnovu.

Oštro osuđujemo pokušaj ostvarivanja prikrivenog marketinga i jasnih političkih ciljeva pojedinaca i njihovih političkih partija na račun malinara, te se koristimo ovom prilikom da iste zamolimo da svoju predizbornu kampanju ubuduće vode dalje od nas i naših nastojanja da svakome proizvođaču osiguramo što bolje i kvalitetnije prinose, te kvalitetan plasman njihovih proizvoda na tržištu cijelog svijeta”, stoji u saopštenju koje potpisuje Edin Mameledžija Udruženja “Travnička malina” i predsjednik Koordinacionog tijela udruženja i proizvođača jagodičastog voća sa područja Bosne i Hercegovine.

Zahtjev ministarstvu

Koordinacionog tijelo udruženja i proizvođača jagodičastog voća sa područja Bosne i Hercegovine uputilo je poziv Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u kojem stoji:

Ovim putem Vam se obraćam ispred Koordinacijskog tijela udruženja i proizvođača jagodastog voća u čije ime zahtjevam hitan sastanak sa gospodinom ministrom i njegovim saradnicima sa ciljem rješavanja aktuelnih problema iz oblasti malinarstva.

Koordinacijsko tijelo predstavlja oko 5.000 proizvođača i čine ga 15 udruženja, te 3 zadruge sa područja BiH.

Kako Vam je sigurno poznato, nagomilani problemi u ovoj oblasti nas uporno vode prema odredištu koje ni mi, a ni aktuelna vlast sigurno ne želimo, a to je organizacija protesta u cilju ostvarivanja prava.

Naša je prioritetna želja da se kvalitetnim razgovorima i konkretnim (hitnim) koracima zaustave negativni trendovi u oblasti malinarstva, a pouzdano znamo da ste Vi, gospodine ministre, osoba koja je u toku toga i jedina osoba sa kojom i trebamo razgovarati. Ni po koju cijenu ne želimo dozvoliti da pojedine političke opcije koriste trenutno nezadovoljstvo proizvođača maline kako bi ostvarili određene političke ciljeve, a o čemu smo se odmah i oglasili u sredstvima informisanja.

Broj pojedinaca i udruženja koji se uključuju u rad našeg koordinacionog tijela je iz dana u dan sve veći, te je naša želja da predstojeći sastanak donese konkretne mjere koje će proizvođačima olakšati period berbe i plasmana na tržište, a koji je praktično već nastupio, stoji u zahtjevu Koordinacionog tijelo udruženja i proizvođača jagodičastog voća sa područja Bosne i Hercegovine.

fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica