Treba mirovati dok infekcija ne prođe

cc 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Imam 31 godinu, majka sam dvoje djece. U posljednje vrijeme imam povremeni ubrzani rad srca koji prati neprijatan osjećaj, kao da su mi uši začepljene i da mi zuji u ušima. Otac mi je umro od jakog infarkta pa se i ja plašim da se možda i kod mene javlja neka srčana smetnja. Šta mi savjetujete?

Vaše mlade godine i ženski spol čine da je vjerovatnoća za problem kakav je imao Vaš otac ipak vrlo niska, barem u ovoj životnoj dobi. Palpitacije su moguća pojava i u sasvim zdravih osoba, a češće su kod žena. Žene imaju nešto brži rad srca od muškaraca i imaju istančaniji osjećaj za dešavanja u organizmu, pa lakše i primijete ovakve simptome. U najvećem broju slučajeva, tegobe poput Vaših ne predstavljaju opasnost. No s obzirom na to da su Vam prilično neprijatne, kao i da postoji ozbiljna familijarna opterećenost kardiovaskularnim bolestima, preporučujem da uradite ultrazvuk srca i EKG holter-monitoring. Provjerite nalaze krvi, posebno lipidni status i izmjerite u nekoliko navrata krvni pritisak, naročito kad se jave tegobe. Provjerite i status hormona štitnjače. Na temelju tih rezultata bit će moguće dati dodatne konkretnije informacije.

Koliko je opasan koksaki virus i može li se nešto uzimati kako bi se infekcija ublažila, a stanje poboljšalo?

Koksaki virus spada u grupu enterovirusa i najčešće se unosi oralnim putem, mada je moguć i kapljični prijenos sa zaražene na zdravu osobu. Najčešće uzrokuje simptome slične gripi ili simptome „stomačne viroze“. No kod nekih osoba zna se prenijeti na srčani mišić i prouzročiti njegovu upalu, tj. miokarditis. U nekim okolnostima miokarditis nastupa i godinama nakon infekcije koksaki virusom. Miokarditis je opasan jer može dovesti do srčane slabosti, no varijabilan je i intenzitet slabosti, a nekad i njeno trajanje. Nekad je oštećenje srca i trajno i teško. Nema specifične terapije za infekciju ovim virusom. Antibiotici nemaju efekta na ovaj ili bilo koji drugi virus. Obično se preporučuju odmor, unos dovoljne količine tekućine, analgetici i antipiretici, ukoliko postoji potreba. Važno je tokom virusnih infekcija ne izlagati se tjelesnim naporima, vježbanju, sportskim aktivnostima i slično, jer to može potaknuti umnožavanje virusa, naročito na srčanom mišiću. Dakle, treba mirovati dok infekcija ne prođe.