Trećina prvorotki pati od simptoma depresije: Misle da je to normalno pa šute

Podijelite vijest

TREĆINA prvorotki pati od simptoma depresije, pokazalo je australsko istraživanje po kojem je u prvim godinama života djeteta depresija kod majki najčešća kada ona napune četiri godine.

Svaka treća prvorotka pati od simptoma depresije tijekom trudnoće ili tijekom prve četiri godine života djeteta, pokazalo je istraživanje čiji rezultati dovode u pitanje vjerovanje da se ti simptomi javljaju u vrijeme ili neposredno nakon dolaska bebe na svijet.

Sveukupno 1.500 žena koje su prošle kroz šest bolnica u Melbourneu opisalo je znanstvenicima simptome depresije koji su se pojavljivali sve do četvrte godine života djeteta.

Autori istraživanja utvrdili su da je gotovo svaka treća prvorotka opisala simptome depresije najmanje jednom od rane trudnoće do četvrte godine života djeteta te da je učestalost simptoma bila najveća četiri godine nakon poroda.

Pojava tih simptoma nije značila i da je kod svake majke i utvrđena dijagnoza depresije. Ranija istraživanja procjenjivala su učestalost postpartalne depresije na deset do 15 posto rodilja.

Stručnjaci kažu da su većem riziku depresije izložene mlađe majke i žene koje žive u siromašnijim uvjetima ili uz nasilnog partnera. Jedan od razloga što se problemi ne dijagnosticiraju jest taj da majke vjeruju da je njihova povećana osjetljivost, nesposobnost uživanja u roditeljstvu ili prekomjerna briga za zdravlje djeteta nešto što prolaze sve rodilje pa o tome ne govore sa svojim liječnicima. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu BJOG.

Index.hr