Portal 072info

Trgovina ljudima gorući problem u BiH

Trgovina ljudima u BiH je gorući problem gdje su muškarci, žene i djeca žrtve, bilo da se radi o prosjačenju ili radnoj ili seksualnoj eksploataciji, koja je od samoga početka prepoznata kako jedan od većih problema u BiH – kazala je u petak u Mostaru predsjednica Udruge “Novi put” Edisa Demić. 

Dodala je kako je samo u prošloj godini u BiH evidentirano 49 osoba koje su bile žrtve trgovine ljudima, no da je taj broj zasigurno trostruko veći jer dosta slučajeva nikada ne bude prijavljeno.

Od tog broja većina slučajeva se odnosila na trgovinu djece i maloljetnih osoba, a manji dio se odnosi na strane državljane, uglavnom djevojke s područja bivše Jugoslavije i to većinom iz Srbije i Hrvatske koje u BiH završavaju pomoću obmana i prijevara, kao žrtve seksualne eksploatacije.

Sve navedeno govori da je BiH polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog rada i prosjačenja, ustvrdila je u izjavi za novinare predsjednica Udruge “Novi put” koje je u Mostaru organiziralo promotivnu kampanju “Učinite nešto! Pomozite nam u borbi protiv trgovine ljudima!”

Kada je u pitanju trgovina ljudima, žene su uglavnom žrtve seksualnog iskorištavanja, djeca prosjačenja i također seksualne eksploatacije, a muškarci radne.

– Što se tiče radne eksploatacije, naša zemlja je podrijetlo takve vrste eksploatacije jer naši ljudi, nažalost zbog jako loše ekonomske situacije općenito napuštaju BiH bez nekih detaljnijih provjera poslovnih ponuda koje im se nude – kazala je Demićeva.

Nažalost, da je trgovina ljudima u BiH veliki problem pokazuje i izvješće SAD-a, a koje je više no poražavajuće za institucije BiH i u kojem se navodi da institucije vlasti u BiH moraju predanije raditi te energičnije kazneno goniti i procesuirati osobe koje počine kazneno djelo trgovine ljudima.

S malim kaznama za počinitelje takvih dijela, slaže se i predsjednica Udruge “Novi put”, koja također smatra da su kazne u našem zakonodavstvu za počinitelje trgovine ljudima sramotno male.

S druge, pak, strane u FBiH, za razliku od RS-a i Brčko distrikta, nisu izvršene izmjene i dopune Zakona o trgovini ljudima, pa se na federalnoj razini trgovina ljudima stavlja pod navođenje na prostituciju.

Inače, “Novi put” je današnju kampanju organizirao u sklopu obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji je, kako navode u Udruzi, izuzetno važan u prevenciji i borbi te podizanju svijesti šire javnosti o tom fenomenu koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Tako su i ove godine učenici i profesori Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, učenici osnovnih škola iz Mostara, Caritas BiH, u suradnji s članicama Udruge “Novi put” pripremili izložbu i performans koji je ilustrirao kršenje elementarnih ljudskih prava žrtava trgovine ljudima te poslao poruku pozivajući na zajedničke napore u borbi protiv trgovine ljudima.

Podijelite članak