Tri dana žalosti u Srbiji

Podijelite vijest

Povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama, Vlada Republike Srbije proglasila je trodnevnu žalost – danas, sutra i u petak. Odluka o proglašenju trodnevne žalosti donijela se na sjednici Vlade.

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom šutnje.

Prema Zakonu, mediji su dužni da u programu usklade i umjesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obilježavanja.

Za vrijeme dana žalosti na javnim mjestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Prema Zakonu, Vlada dan žalosti proglašava poslije naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posljedicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera, a kada procijeni može da proglasi i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju.

Autonomna pokrajina, općina, grad i grad Beograd mogu proglasiti dan žalosti na svojoj teritoriji povodom nekog tragičnog događaja od lokalnog značaja.

Dan žalosti ne može trajati duže od tri dana, a za kršenje načina obilježavanja zakon predviđa i kazne za fizička lica od 5.000 dinara do 200.000 dinara za pravna lica, saopćila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

U Bosni i Hercegovini jučer je bio Dan žalosti povodom pogibije 22 osobe u poplavama.

blic.rs