Foto: 072info.com
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Tunel kroz koji je planirano da teče rijeka Ribnica dug je 2.800 metara. Međutim, kada se prije desetak dana pet miliona kubika jalovine pokrenulo, tunel je morao biti zatvoren. Ostalo je nedovršeno 40 metara tunela, dakle na ulazu. Velika akumulacija vode koja se pojavila zbog klizišta uzrokovala je probijanje tunela.

Dalje, trebao je biti urađen tehnički objekt, takozvani brzotok, koji bi na izlazu iz Tičića bio spojen s propustom ispod regionalnog puta, a dalje s propustom ispod autoputa. Međutim, to nije urađeno. Iz RMU Kakanj pojašnjavaju da je još tada sugerirano Upravi “Autocesta FBiH”, kada je na čelu ove kompanije bio Ensad Karić.

Tim projektom predviđeno je da voda prolazi ispod obje ceste, u rijeku Bosnu. Ali, kako smo se uvjerili jučer na licu mjesta, a što su nam sugerirali i iz Uprave RMU Kakanj, propust na regionalnoj cesti bio je zatvoren betonskom pločom, s obzirom na to da se čekalo da se uradi brzotok.

Dakle, klizište i nedovršen tunel, kao i brzotok, uzrokovali su jučerašnju katastrofu. Inače, kompletan tunel, brzotok i puštanje vode kroz tunel i brzotok ispod ceste trebao trebali su biti završeni krajem juna ove godine.

Iako je sve urađeno prije formiranja akumulacije da se zatvori najbolje što može, on je izdržao koliko je uspio izdržati.

Avaz.ba