Portal 072info

Tri sastojka u jutarnjoj kafi spalit će masnoće i pokrenuti metabolizam

Kafa je bez sumnje omiljeni jutarnji napitak širom svijeta. Razbuđuje, podiže nivo energije i divno miriše. Osim toga ubrzava metabolizam, a kada se konzumira umjereno dobra je i za srce. Ali ne znaju svi da ako svojoj jutarnjoj kafi dodaju samo dva ili tri sastojka ona može postati pravi “spaljivač” masnoća.

Uz dodavanje cimeta i kokosovog ulja kafi možete izgubiti nekoliko kilograma bez značajne promjene svojih prehrambenih navika.

Cimet pruža brojne zdravstvene prednosti. Snažan je protivupalni agens, a osim toga, pun je antioksidansa što znači da neutralizira negativne učinke slobodnih radikala. Također smanjuje nivo šećera u krvi. Podržava razgradnju šećera, koji se pretvara u energiju. Tako cimet sprečava nakupljanje masti u tijelu.

Kokosovo ulje je još jedan dar prirode koji ima niz zdravstvenih prednosti. Većina drugih ulja sadrži pretežno dugolančane masne kiseline, a kokosovo ulje se gotovo u cijelosti sastoji samo od srednje lančanih masnih kiselina što znači da se u organizmu razgrađuju potpuno drugačije od dugolančanih masnoća. Srednje lančane masnoće jetra transformira direktno u energiju i kako su pokazala brojna istraživanja, ne pretvara ih u tjelesne masnoće.

Med je pun šećera, ali to je prirodni šećer. Med također obiluje važnim mineralima kao što su natrij, željezo, cink, kalcij, kalij i fosfor. Osim toga, med sadrži niacin, folat, vitamin C, riboflavin i vitamin B6. To se pokazalo vrlo korisnim za reguliranje razine kolesterola u krvi i smanjenje stresa. Med osigurava esencijalne hranjive tvari i na taj način sprečava nedostatke minerala ili vitamina u tijelu, prenosi Zdravakrava.hr. Sirovi nepasterizirani med je najzdraviji.

 Sastojci:

½ šoljice meda

¾ šoljice kokosovog ulja

1 kašika cimeta

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i napravite kompaktnu mješavinu. Pohranite u staklenoj posudi i drži u frižideru.

Upotreba:

Dodajte 1-2 kašike smjese u šoljicu svježe skuhane kafe. Dobro promiješajte i uživajte u jutarnjoj šoljici kafe koja topi masne naslage.

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 14
    Shares