Portal 072info

Tri vjere, tri naroda, jedan ćevap: Evo zašto je bosanski ćevap najbolji na svetu

Bosanski ćevapi su postali prepoznatljiv brend u cijelom svijetu, a njihov recept je bio dugo skrivan od “očiju javnosti”. Ne postoji čovjek koji je turistički posjetio Sarajevo, a da nije probao najukusnije ćevape. Pri samoj pomisli na njih, svima kreće voda na usta!

Pored BiH, ćevapi su specijalitet u Srbiji i Hrvatskoj, a ćevabdžinice iz tih zemalja mogu da stanu jedna drugoj rame uz rame. Pored toliko vjerskih razlika i historijskih sukoba, postoji jedna zajednička stvar kojom se ponose – ćevapi! Ako ste imali priliku da ih probate u sve tri države, onda možete da procjenite ko ih najbolje sprema.

Recept koji su dugo skrivali je skoro ugledao svjetlost dana, a mnogi su brže-bolje otrčali da naprave i probaju te vrhunske ćevape!

Neki bi rekli bosanski, neki srpski, dok drugi hrvatski, ali mi kažemo – SVJETSKI, A NAŠI! Svjetski, jer su svima poznati i veliki broj turista se odlučuje da poseti države bivše Juge baš zbog njih.

Sve što vam je potrebno za prave ćevape je 1,5 kilograma mljevene junetine, pola kilograma jagnjetine, 4-5 češnja bijelog luka, 2 odsto od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmješajte i prelite sa oko 100 mililitara vode i bijelog luka koje ste ranije prokuhali. Smjesu izmješajte i ostavite preko noći u frižideru.

Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego krenete da oblikujete ćevape u smjesu umješajte sodu bikarbonu i to je to.

Podijelite članak