Trideset godina poslije | U Željezarinom “Zenitu” nekada je ljetovalo pola Zenice

Trideset godina poslije | U Željezarinom “Zenitu” nekada je ljetovalo pola Zenice

Navršilo se trideset godina otkako je svečano otvoren hotel “Zenit” u Neumu, kojeg su tadašnji radnici “Željezare Zenica” (ŽZ), zahvaljujući odličnoj ostvarenoj zaradi, odlučili izgraditi. Danas, oni koji su realizirali projekt izgradnje nemaju pristup hotelu.

Izgubili sve

Prema riječima Envera Muhića, nekadašnjeg predsjednika Radničkog savjeta „ŽZ“, da ima pravde u državi sve bi se sačuvalo.

– Nekad smo imali sve, danas nemamo ništa. Kao da vam je neko izvadio novčanik i odnio. Vi ostajete bez ičeg, a on odlazi s vašim novcem – govori Muhić, koji je prije 30 godina presijecanjem vrpce svečano otvorio hotel.

Posebno ga žalosti što je tada više od pola Zeničana ljetovalo upravo u „Zenitu“, građani iz drugih bh. gradova također, a danas ga, kako kaže, boli činjenica da su izgubili sve.

Podsjetimo, nakon što je 1985. proizvedeno rekordnih 1.870.000 tona čelika, Sindikat i Uprava tadašnje “Željezare” odlučili su iz ostvarene zarade izgraditi radnički hotel u Neumu.

Potom Željezara kupuje zemljište i u najvećoj mjeri finansira izgradnju hotela, čija je vrijednost materijala i radova iznosila oko 13,5 miliona njemačkih maraka.

zenit-1a

Na gradilištu je svakodnevno radilo i do 800 radnika, a Zenit je bio jedan od najljepših na Jadranskoj obali. Smještajni kapacitet bio je od 330 osnovnih i 173 pomoćna ležaja, olimpijski bazen, sportske terene, disko klub, trgovine…

U to vrijeme, hotel je imao najsavremeniji sistem podnog grijanja sa solarnom energijom a prvi gosti hotela, već od 1. juna 1987., bili su radnici „ŽZ“.

Željezara je u posjedu hotela bila sve do 1992. godine. Tokom rata je preregistriran, dok je 1997. u sudski registar upisano mješovito preduzeće, bez ijednog procenta vlasništva Željezare.

Pravna bitka

esad-skomorac

Kako nam priča Esad Skomorac, predsjednika Sindikata radnika „ŽZ“, uslijedile su godine povlačenja po sudovima da bi 2014. godine hotel bio potpuno izgubljen.

– Željezara je preko advokata uputila predstavku Sudu za ljudska prava u Strazburu. Odbačena je bez razmatranja iz banalnog razloga jer je imala 21 stranicu teksta, a pravila Suda dopuštaju maksimalno 17 stranica. Time je pravna bitka definitivno izgubljena – kaže Skomorac.

Ističe da danas ukupni kapital hotela iznosi 7.316.214 KM, u čijoj strukturi je 79,73% državni, a 20,27% kapital „Brodomerkur” d.d. Split.

 

Nešto posebno

nedjeljko-kojic

Među brojnim Zeničanima koji su s porodicom ljetovali u hotelu “Zenit” je i porodica Kojić. Kako nam priča Nedeljko, bilo je to vrijeme koje se nikada neće zaboraviti.

– To je bilo nešto posebno. Osjećaj da ste u hotelu koji su vrijedni radnici izgradili upravo iz grada odakle ste vi, uistinu budi posebne emocije. Nažalost, on danas pripada nekom drugom – prisjeća se on.

 

Kojić: Ljetovao s porodicom

Želimo svoj dio kolača

Esad Skomorac, koji je i radio na izgradnji hotela, smatra da je suludo što im je hotel oduzet jer je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Kaže, žele svoj dio kolača.

– Neshvatljivo je da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona bude iznad Vlade Federacije BiH. To su prljave političke igre, da nam uzmu hotel jer se nalazi na njihovom zemljištu. Mi zahtijevamo svoj udio, makar da tim sredstvima radnicima uvežemo staž – govori Skomorac.

Autor: D. PAŠALIĆ – AVAZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS