Trideset minuta šetnje povećava kardiovaskularnu kondiciju, ojačava kosti i smanjuje težinu

Tridesetak minuta hodanja dnevno izvrstan je način za poboljšanje zdravlja, ako baš ne možete hodati pola sata dnevno, zapamtite da je čak i malo dobro, ali više je bolje. Samo 30 minuta hodanja svakog dana može povećati kardiovaskularnu kondiciju, ojačati kosti, smanjiti višak tjelesne masti i pojačati mišićnu snagu i izdržljivost.

Osim toga može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, osteoporoze i nekih vrsta raka, a ono što je najbitnije, šetnja je besplatna i ne zahtijeva posebnu opremu za trening. Hodanje možete obaviti u bilo koje doba dana i možete pratiti vlastiti tempo. Izvrsno je za ljude koji imaju prekomjernu težinu, starije osobe ili one koji nisu dugo vježbali.

Umjerene aktivnosti kao što je hodanje predstavljaju mali rizik za zdravlje, zbog toga pokušajte pješačiti što brže 30 minuta dnevno većinu dana u sedmici.

Neki prijedlozi da hodanje pređe u vašu svakodnevnu rutinu su: hodajte stepenicama umjesto liftom, izađite iz javnog prijevoza stanicu ili dvije ranije i šetajte do posla ili kuće, izvedite u šetnju svog ili komšijinog psa.

Postepeno ubrazvajte tempo šetanja, jer brzo hodanje sagorijeva više kalorija nego samo šetnja.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE