Trikovi da pobijedite depresiju

Trikovi da pobijedite depresiju

Ukoliko ste u depresiji sljedeći načini će vam pomoći da se izborite s njom, tvrde stručnjaci.

Fizička aktivnost

Vježbajte – Iako možda nekada nećete željeti da ustanete iz kreveta, a kamoli da vježbate, fizička aktivnost je jedan od najboljih načina da se razdrmate i oslobodite stresa, ljutnje, a i kilograma. Potrudite se da u toku dana uradite bar neku vježbu.

Jedite redovno i zdravo – Teško je jesti zdravu hranu u teškim trenucima, naročito jer tada pribjegavamo “hrani za utjehu”. Međutim, redovni i zdravi obroci kao što su proteini, zdrave masti, voće i povrće, snabdijevaju vaš mozak prirodnim supstancama koje su dobre u borbi protiv depresije. Hrana sama po sebi može biti lijek, naročito ako je zdrava i ako je kombinirate s vježbanjem.

Vodite dnevnik – Kada ste u depresiji, nije vam ni do čega, a naročito do razgovora o tome kako se osjećate. Niko ne može u potpunosti da vas razumije, a ponekada ni vi ne možete da objasnite tačno kako se osjećate. Pokušajte da stavite na papir svoje misli i osjećanja i tako shvatite šta se zapravo dešava i kako da se izborite s tim.

Masne kiseline

Riblje ulje – Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju, su se pokazale kao dobre u borbi protiv depresije. Tablete koje sadrže riblje ulje su povezane i s prevencijom dijabetesa i srčanih oboljenja, kao i poboljšanjem metabolizma i raspoloženja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE