Trivić: Naivno je vjerovati da će u ovakvoj zemlji eksploatacija ruda donijeti dobro svima

Trivić: Naivno je vjerovati da će u ovakvoj zemlji eksploatacija ruda donijeti dobro svima

U ovakvoj zemlji vjerovati da će eksploatacija rudnog bogatstva donijeti dobro svima, a ne samo šačici vlastodržaca je u najmanju ruku naivno, izjavila je danas za Fenu predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, u povodu najava otvaranja rudnika litija na području Majevice u Općini Lopare.

– U zemlji u kojoj je skoro svaki potez vlasti obavijen velom tajne, u zemlji u kojoj se krije ugovor sklopljen o izgradnji autoputa, u zemlji u kojoj se diplome zaposlenih u javnoj upravi kriju kao zmija noge… U takvoj zemlji vjerovati da će eksploatacija rudnog bogatstva donijeti dobro svima, a ne samo šačici vlastodržaca je u najmanju ruku naivno – kaže Trivić.

Zato je, naglašava, protiv davanja naših prirodnih bogatstava.

“Rad protiv vlastitog naroda”

– Očuvanje prirode i zdrav život moraju biti imperativ, a pogotovo moraju biti kada znamo da je Vlada RS razvlastila lokalne zajednice da bi kontrolisala davanje koncesija. Neće to tako ići! Narod ne možete razvlastiti! Nećemo dati ni Lopare, ni svaki drugi kraj u kojem se “ispod žita”, pod velom sigurne i velike zarade i pod velom dobrobiti za narod, priprema uništenje životne sredine – poručuje Trivić.

Kaže da će ovakva djelovanja smatrati za rad protiv vlastitog naroda, uništavanje prirodne okoline “zarad šačice dolara koje će završiti u privatnim džepovima pojedinaca”.

Načelnik Općine Lopare Rado Savić predao je danas u Banjoj Luci, u Skupštini Republike Srpske, peticiju kojom je više od 3.700 stanovnika tog gradića na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine navelo da se protivi otvaranju rudnika litija na planini Majevica u njihovoj općini.

Uz peticiju, čije potpisivanje je trajalo sedam dana, entitetskim poslanicima upućen je i tekst deklaracije o protivljenju.

Načelnik Lopara novinarima je rekao kako od Skupštine RS očekuje da podrži peticiju, te da usvoji i deklaraciju o protivljenju otvaranju rudnika litijuma. Ukoliko se entitetski parlament ogluši o zahtjeve građana, Rado Savić je najavio stvaranje šire koalicije opština, te proteste.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica