Trojka pozdravila usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Trojka pozdravila usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Stranke trojke, odnosno SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka pozdravili su današnje usvajanje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Ističu kako ovo smatraju izuzetnim iskorakom u političkom promišljanju budućnosti BiH i njenom napretku na putu ka Evropskoj uniji.

Poseban iskorak za BiH

– Ovim zakonom se, konsenzusom domaćih političkih aktera, dolazi do kvalitetnog rješenja koje uređuje pitanje sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. Usvojenim Zakonom se propisuje formiranje javno dostupnog registra o primanjima i imovini zvaničnika na nivou Bosne i Hercegovine što je iskorak u transparentnosti kakav je trojka još prije nekoliko godina implementirala tamo gdje je bila dio vlasti – navode iz trojke.

Iz trojke ističu kako je posebno važno predviđeno formiranje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH. Predviđeno je da u radu komisije ne postoji mogućnost etničkog ili entitetskog veta, što je poseban iskorak za našu državu i društvo.

Također, naglašavaju kako je BiH usvajanjem ovog zakona došla na korak od otvaranja pristupnih pregovora za EU.

– Evropski put je strateško opredjeljenje naše države i otvaranje pregovora bit će posljednji korak na tom putu prije punopravnog članstva. Istovremeno, jasno pokazujemo da evropski put podrazumijeva jačanje državnih institucija i mehanizama, veći stepen transparentnosti vlasti, strožije kontrole za izabrane i imenovane zvaničnike. Usvajanjem ovog zakona pokazujemo da evropski put ustvari podrazumijeva direktne koristi za same bosanskohercegovačke građane i državu – navode iz trojke.

Činiti zemlju boljim mjestom

U saopćenju se dodaje kako je proces dogovora i postizanja konsenzusa uvijek mukotrpan i dugotrajan ali ono što je urađeno do sada pokazuje da se BiH konačno, nakon godina stagnacije, pomjera naprijed.

– Usvajaju se novi zakoni i bilježi se napredak koji će, vjerujemo, biti krunisan otpočinjanjem pregovora sa Evropskom unijom. Zahvalni smo i svim opozicionim zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine koji su danas pokazali spremnost da sitne stranačke interese i populizam ostave po strani i podrže usvajanje ovog zakona. 

SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka nastavit će ustrajno Bosnu i Hercegovinu činiti boljim mjestom za život svih njenih građana, u konačnici i punopravnom članicom Evropske unije – poručeno je u zajedničkom saopćenju SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica