Trojke izgubile dječiji dodatak zbog 1,05 KM

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prema Zakonu o dječjoj zaštiti cenzus za ostvarivanje prava na dodatak za djecu u porodicama sa troje djece je 82,95 KM po članu, dok porodica Trkulja iz Banjaluke ima 84 KM po članu, zbog čega im se, kako je navedeno u rješenju Centra za socijalni rad Banjaluka, ne priznaje pravo na dječji dodatak, pišu Nezavisne novine.

“Nezaposlena sam, muž radi za minimalac od 420 KM, a pravo na dječji dodatak su nam oduzeli jer nam je kućni budžet veći za 1,05 KM po članu od dozvoljenog po novom zakonu i nemamo više pravo na dodatak za trojke”, požalila se Blaženka Trkulja, majka trojki, kojoj nije priznato pravo na dječji dodatak.

Naime, kako je Trkulja napisala i na društvenim mrežama, nakon tri vantjelesne oplodnje, mnoštva vještačkih hormona i mukotrpne borbe da dobiju dijete, Željko i Blaženka su dobili trojke, a pravo na 210 KM dječjeg dodatka su izgubili zbog minimalca od 420 KM, koji ujedno predstavlja kompletan prihod za kućni budžet.

“Obnova za produženje dječjeg dodatka je svake godine u septembru, pa i ove godine predam papire za produženje, da bih dobila rejšenje u kojem piše da za svoje trojke više nemam prava”, žali se Trkulja.

U rješenju koje je Trkulja dobila stoji da se protiv ovog rješenja može izjaviti žalba Javnom fondu za dječiju zaštitu, putem ovog organa, u roku od 15 dana od dana prijema rješenja.

U Centru za socijalni rad Banjaluka su kazali da je Blaženka Trkulja 3. septembra 2018. godine izvršila redovnu obnovu zahtjeva za dodatak na djecu.

“Nakon sprovedenog upravnog postupka i dostavljenih materijalnih dokaza, utvrđeno je da primanja po članu njene porodice iznose 84 KM, te je s obzirom na to da je cenzus 82,95 maraka ovaj zahtjev negativno riješen”, ističu u Centru.

Istakli su da je Blaženka Trkulja bila korisnica prava na dječji dodatak u iznosu od 210 KM mjesečno za trojke u prvom porodu, zaključno sa 30. septembrom 2018.

Naglasili su da suprug Blaženke Trkulje ima ista primanja kao i prilikom podnošenja zahtjeva u septembru 2017. godine, ali izmjenom Zakona o dječjoj zaštiti, odnosno određivanjem osnovice za utvrđivanje cenzusa, riješeno je negativno jer primanja po članu porodice prelaze zakonom utvrđeni cenzus.

“Ukoliko kod imenovane dođe do izmjene cenzusa, moguće je ponovo podnijeti zahtjev za dodatak na djecu”, pojašnjavaju u Fondu.

Irena Jolžić, direktorica banjalučkog Centra za socijalni rad, kazala je da zakon, nažalost, nije odgovorio realnim potrebama stanovništva.