Tropska avlija Hurtića privlači brojne znatiželjnike: Na sjeveru Bosne stablo banane naraslo šest metara

mm
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prije šest godina, nakon što su sagradili kuću u povratničkom naselju Grapska kod Doboja, Hasan i Samira Hurtić odlučili su da, osim domaćih sorti voća, zasade i egzotično, tropsko.

Hasanov otac donio je iz Čelinca sadnicu banane koja je davala plodove te su Hurtići riješili probati i s drugim sortama voća koje raste u toplim krajevima.

Brojni ukrasi

Avlija Hurtića danas izgleda kao tropski krajolik. Osim banane, tu su kivi, avokado, smokva, mandarina, limun. Ove godine suša je ugrozila sve te se i ovaj bračni par bori da vodom iz starog bunara spasi i tropsko voće.

ČITAJ JOŠ:  Marš mira: Za Potočare krenula 23 mladića iz Tešnja

– Sve je počelo od oca i njegove sadnice banane iz Čelinca. Ona je sada narasla šest metara u visinu, došla je do krova. Daje plodove izvanrednog kvaliteta, ali je ove godine podbacila, nema vlage u zemlji. Najveći problem predstavlja jak vjetar, bojim se da bananu s velikim listovima ne obori veliko stablo – kaže nam Hasan.

 Bračni par Hurtić: Uživaju u ljepotama svog dvorišta
 • Bračni par Hurtić: Uživaju u ljepotama svog dvorišta
 • Stari bunar

  Ovaj vrijedni, po zanimanju, konobar dvorište je ukrasio fontanom, kućicama za ptice, a sada se bori da osposobi stari bunar, kako bi imao vode za biljke.

  ČITAJ JOŠ:  Doktor Nermin Salkić o komentarisanju “umro bi svakako i bez korone”

   Supruga Samira, po zanimanju kuharica, uzgaja rijetke vrste cvijeća, posebnog mirisa.

  Avlija miriše na sve strane, a ovu tropsku oazu na sjeveru Bosne obilaze i mnogi znatiželjnici.

  GODISNJICA
  MARKETING