Trudnice se trebaju paziti hemikalija iz stvari koje koristimo svakodnevno

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Trudnice se trebaju paziti hemikalija koje se nalazi u stvarima koje koristimo svakoga dana jer mogu naškoditi razvoju ploda, piše “The Sun“. Ovo upozorenje izdali su američki naučnici koji su testirali uzorke urina 171 američke žene na 45 hemikalija.

Tragovi melamina

Skoro svi uzorci (170) imali su tragove melamina, dok je ukupan uzorak imao cijanuričnu kiselinu.

Melamin, koji Svjetska zdravstvena organizacija klasificira kao kancerogen, obično se nalazi u plastičnom priboru i posuđu, kao i u loncima i tiganjima. Glavna zabrinutost je da osoba može doživjeti trovanje melaminom zbog dospijevanja ovih hemikalija u hranu.

Utvrđeno je da je melamin toksičan za bubrege nakon incidenta trovanja hranom kod beba i kućnih ljubimaca dvijehiljaditih godina, kada je došlo i do šest smrtnih slučajeva. Cijanurna kiselina je nusproizvod melamina i koristi se u dezinfekcionim sredstvima za bazen.

Farbe za kosu

Većina uzoraka urina imala je amine, anilin, metilendianilin i metatoludin koji se propuštaju u životnu sredinu kroz boju za odjeću, farbe za kosu, maskare, mastila za tetovaže, duhanski dim i ispušne plinove.

Neki od amina klasificirani su kao kancerogeni. Ipak, dobra vijest je da su nivoi otkrivenih hemikalija bili veoma niski.

Najviši nivo pronađen je kod žena tamnije boje kože i onih s većom izloženošću duhanu.

Dr. Trejsi Vudraf, ginekolog i koautor studije, rekla je da ove hemikalije izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog njihove povezanosti s rakom i s razvojnom toksičnošću.

– Višestruko izlaganje ovim hemikalijama i njihovo miješanje zajedno može da ima veće rizike po zdravlje – upozorila je.

Kritična tačka

Istraživači kažu kako rizik nije veliki, ali bi mogao biti važan i pojavljuje se u veoma kritičnoj tački razvoja. Ljekari upozoravaju da ljudi ne podgrijavaju hranu na plastičnim tanjirima u mikrovalnoj pećnici koji nisu navedeni kao sigurni za korištenje na visokim temperaturama.