Tržište nekretnina u Zenici: Cijena kvadratnog metra i do 2.000 KM

64D672F2 85E2 4797 B6A3 02AAF8E1791B
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako je pandemija korona virusa pogodila mnoge grane privrede to nije slučaj sa tržištem nekretnina. Dugogodišnji trgovci nekretninama iz Zenice tvrde kako je u većini slučajeva potražnja daleko veća od ponude.

Cijene nekretnina u Zenici održale su se na nivou onih i prije pandemije korona virusa. Za nerenoviran stan u centru grada platit ćete od 1.350 do 1.550 KM po kvadratnom metru dok su cijene renoviranog stana znatno veće i kreću se od 1.700 pa čak i do 2.000 KM, zavisno od stanja stana i koliko je u njega uloženo. Kupci se ipak više odlučuju za starogradnju. „Za naše tržište, mislim da su cijene previsoke. Najviše iz tog razloga ljudi se odlučuju na starogradnju i spremni su čak i da ulože određenu sumu novca za renoviranje“, kaže za Zenicainfo.ba Resmija Mujičić, vlasnica jedne zeničke agencije za prodaju nekretnina.

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Rezolucija koju je donio Parlament BiH neće važiti u RS-u kada je odbacimo
Resmija Mujičić

Kupci su najviše zainteresovani za kuće i stanove od 30 do 55 kvadrata koji su, ističu u agenciji, postali pravi izazov za pronaći u Zenici. Takvi stanovi su uvijek na cijeni i ne zadržavaju se dugo na našim listama, tvrde u agenciji. „Imamo listu registrovanih kupaca kojima ne možemo udovoljiti iako su spremni da odmah kupe i plate nekretninu koju traže. Potražnja je daleko veća od ponude“, kaže Mujičić.

„U periodu proglašenja pandemije, kao i ostali i mi smo zatvorili naša vrata za sve klijente ali od maja počeli smo sa radom, realizovali sve što smo počeli prije korone i nastavljamo i dalje ubrzanim tempom. Potražnja postaje sve veća, no tržište i nije nešto za pohvaliti“, dodaje Mujičić. Iz agencije ističu kako je sve više mladih bračnih parova koji se odlučuju za kupovinu jer su banke omogućile manje kamatne stope na hipotekarne kredite.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA| Robijaši posjetili doktore i medicinske tehničare u karantinu: Mislimo na vas

Zenicainfo

GODISNJICA
MARKETING