Tuka: Čuvao sam glad za trkama za EP

Njega u petak navečer očekuju kvalifikacije. U subotu su polufinalne trke, a u nedjelju finale

Bosanskohercegovački srednjeprugaši Amel Tuka i Abedin Mujezinović jutros su otputovali na 35. evropsko dvoransko atletsko prvenstvo u škotskom Glasgowu, na kojem će od bh. atletičara nastupiti još samo bacač kugle Mesud Pezer.

Tuka je imao normu i za trku na 400 metara, ali će, kao i Mujezinović, nastupiti samo na 800 metara.

– Žao mi je što idemo samo nas trojica. Volio bih da imamo brojniju ekipu, ali, ako Bog da, mislim da ćemo u narednom periodu imati više predstavnika na evropskim prvenstvima – kazao je Tuka, koji je prije tri godine u Beogradu morao odustati jer ga je u kvalifikacijama nagnječio i povrijedio Poljak Mateusz Borkowski.

Tuka na evropskim prvenstvima, ali onim na otvorenom, ima jedno četvrto (2016. godine u Amsterdamu- 1:45.74) i jedno šesto mjesto (Zurich 2014. godine – 1:46.12) te najveći uspjeh bh. atletike – treće mjesto i bronzanu medalju sa Svjetskog prvenstva na otvorenom 2015. godine iz Pekinga.

– Jako sam zadovoljan dosadašnjim pripremama. Hvala Bogu, najvažnije je da sam zdrav i da ne osjećam nikakve bolove i da sam zaliječio nogu s kojom sam prošle godine imao problem. Provjere na trkama su ispunile moja očekivanja. Nisam išao da ganjam lični rekord (u dvorani 1:46.33, od 10. februara prošle godine iz Genta). Ostavio sam malu rezervu, kako bih bio što više gladan trka i rezultata – izjavio je Tuka za Fenu.

Njega u petak navečer očekuju kvalifikacije. U subotu su polufinalne trke, a u nedjelju finale.

– Tri trke u tri dana u dvorani je jako teško, tako da će stvarno najspremniji moći doći do finala. Moj primarni cilj je da se nađem u fianlu, jer u finale dolazi samo šest ljudi, od nas 36 – napominje Tuka, koji dodaje kako će morati iz trke u trku ići maksimalno ozbiljno i koncentrisano kako bi ispunio cilj.

– Dvorana je skroz drugačija i puno je više važnija taktika. Ne smije se ništa prepuštati slučaju i niko potcjenjivati. Vidjet ćemo već u petak, u kvalifikacijama kako će to proći – kaže Tuka, koji napominje kako između prve i druge trke neće imati ni 24 sata odmora, ali i da je, ipak, svima isto.

– Svi ćemo morati proći. Zato i atletičari koji dođu s najboljim rezultatom neće imati neku prednost, jer će odlučivati skroz neki drugi faktori. Vjerujem kako će biti jako zanimljivo prvenstvo – smatra Tuka, koji napominje kako od promjena koje je uradio u trenažnom procesu te uključenja nutricionistkinje iz Splita, očekuje tek naljeto.

– Treba da prođe određeni period, da se sve posloži. Idem, prije svega, rasterećeno u Glasgow. Neću da se opterećujem rezultatima ni plasmanom, ali, naravno, da imam i neke ciljeve te da mi je želja da uđem u finale. Ako se to i ne desi, neću sebi dozvoliti da zbog nečeg žalim, jer znam da će se ovo što sada radim odraziti tokom ljetnog dijela sezone. Ali, volim se takmičiti. Pogotovo kada su tu najbolji i kada su evropska prvenstva – ističe Tuka.

Ovo će, kaže, biti prvo njegovo evropsko prvenstvo na kojem je potpuno zdrav te ima četvrto-peto vrijeme u Evropi.