Portal 072info

TUKA: Glavni cilj SP u Pekingu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iza bosanskohercegovačkog atletičara, srednjoprugaša Amela Tuke najuspješnija je godina u njegovoj karijeri.

Tuka je sportsku javnost u BiH u godini na izmaku više puta obradovao obaranjem državnog rekorda na 800 metara, a rezultat karijere ostvario je na Evropskom prvenstvu u Cirihu.

– Ova je bila moja najuspješnija sezona i pokazala je da sam u fazi velikog napretka. Na početku sam imao malih problema s povredom, te nastupio na Kupu Evrope, gdje sam bio prvi. Poslije toga sam u Sloveniji ispunio normu za Evropsko prvenstvo u Cirihu, za koje sam imao odlične pripreme u Veroni. A da sam dobro radio pokazao je rezultat na Grand prix u Madridu, gdje sam istrčao najbolji rezultat sezone – kazao je Tuka za Agenciju FENA.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropsko prvenstvo donijelo mu je rezultat o kojem je do tada mogao sanjati. Plasirao se u finale i u konkurenciji najboljih 800-metraša Starog kontinenta osvojio šesto mjesto.

– Da mi je neko ranije rekao da se to može desiti ne bih mu vjerovao. Uspješno sam prošao kvalifikacije i polufinale, a u ciriškom finalu sam istrčao državni rekord i ispunio B-normu za olimpijadu i sve se promijenilo. Sada moram nastaviti trenirati još jače, da nastavim u ovom kontinuitetu dobrih rezultata – skromno opisuje svoje velike rezultate Amel Tuka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od najzaslužnijih za uspjehe mladog atletičara je italijanski trener Gianni Ghidini, koji iza sebe ima značajne rezultate s italijanskim srednjoprugašima.

– Trenutno radim sa zaista velikim stručnjakom, kojem u potpunosti vjerujem i slušam njegove savjete. Sve je koncentrisano samo na treninge, tako da u toj pozitivnoj atmosferi i boljim uslovima imam veću želju za uspjehom – kazao je Tuka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slični ili još bolji rezultati od njega se očekuju i naredne sezone.

– Prvo ću na pripreme u Italiju i onda ću probati prvi put trčati u dvorani na zimskom prvenstvu Evrope u Pragu. Januarske pripreme su planirane na Siciliji zajedno sa ostalim italijanskim atletičarima na čemu sam im zahvalan. Ne mogu da kažem šta očekujem, jer je puno drugačije trčati u dvorani nego na otvorenoj stazi, ali cilj mi je da uđem u finale prvenstva – navodi mladi bh. atletičar i dodaje da mu je glavni cilj svjetsko prvenstvo u Pekingu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Moj glavni cilj je svjetsko prvenstvo u Pekingu krajem jula, gdje ću prvi put trčati s trenutno najboljim svjetskim atletičarima svijeta, tako da ću tamo ići da napravim što bolji rezultat. Ako trke budu taktičke onda imam i šansu da uđem u polufinale, jer to je veliko takmičenje i san svih atletičara. Samo su olimpijske igre veće od svjetskih prvenstava – ističe svoje planove Amel Tuka, državni rekorder BiH na 800 metara.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME