Tuna steak, T-Bon i mamut steak za prijatelje iz VSTV-a

lonac grcevic 2
Podijelite vijest

Dunjevača, merlot barrique, tuna steak, fileti smuđa, T-Bon, mamut steak, teleća prsa, kolač sa sirom, trileće kolač, voćna salata… Kako vam se dopao meni? Niste ni okusili ništa od ovoga? Kako, kad ste sve ovo i još, 28. oktobra 2019. godine, platili u brčanskom restoranu “Bakarni lonac”?

Račun od 351,90 KM, koji je u posjedu Žurnala, fakturisan je Osnovnom sudu Brčko distrikta, a potpisao ga je predsjednik ove pravosudne institucije, problematični Jadranko Grčević, piše Žurnal.info.

Tog dana pravosudna elita okupila se u Brčkom povodom sahrane supruge člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Selima Karamehića, a Grčević, taze po peti put izabran za predsjednika suda, odlučio je da, o trošku građana, počasti one najzaslužnije. U “Loncu” je za Grčevićevim stolom bilo još šestoro ljudi, a među njima i tadašnji članovi VSTV Ružica Jukić i Goran Nezirovaić, ali i još aktuelni Slavo Lakić.

U samo 103 minute uspjeli su da pojedu i popiju i količine i vrste jela koje većina građana Bosne i Hercegovine može samo da sanja, iako sve ovo nikoga ne bi interesovalo da je Grčević prijatelje iz VSTV-a častio od vlastite plate.

Ipak, ovo je bio način da se zahvali za novi mandat, nakon diskutabilnog izbora na sjednici VSTV-a, održanoj u julu 2019, kada je istom predsjedavao davno potkovani Milan Tegeltija. Tegeltiji, koji je tada po ko zna koji put naštimao funkciju sebi podobnom kandidatu, nije smetao ni očigledan sukob interesa, jer je Grčevićeva supruga uposlenik suda kojim on predsjedava. Međutim, uz T-Bon, tunu, smuđa i meku teletinu sve dođe na svoje, samo se račun ispostavi građanima.

Problematičnom Grčeviću ovo svakako nije prvi put da bude “uhvaćen” dok se gosti. Žurnal je početkom marta 2020. pisao kako predsjednik suda proslave praznika organizuje u vinariji osuđenog bivšeg gradonačelnika Brčkog Dragana Pajića. Pajićeve zloupotrebe položaja i sukobi interesa, za koje mu se sudilo upravo u Osnovnom sudu Brčkog, nisu smetali prvom brčanskom kadiji. Račune za pažljivo odabrane butelje vina Grčević je i tada ispostavio građanima.

“Troškovi te večeri fakturisani su, naravno, građanima. Onim građanima koje je Pajić već ojadio, kojima je nanio štetu, jer je supruzi i sinu pribavio korist za njihove privatne potrebe, građanima koji su platili troškove krivičnog postupka, iako je pravosnažno osuđen“, naveo je za Žurnal dobro upućen izvor.

U novogodišnjoj proslavi uživao je i sudija Velibor Milićević, isti onaj koji je Pajića osudio na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja.

O moralu toliko.

SUDIJA, A UVIJEK MIMO ZAKONA

Jadranku Grčeviću, sa čela privatizovanog suda, i zakoni služe da bi ih – kršio. Sudskom izvršitelju Marku Vukoviću, presuđenom nasilniku, dozvolio je da radi u vrijeme kada je protiv njega vođen krivični postupak. Sve ovo, pisao je Žurnal, nagradio je i punom platom.

Upravo zbog toga Tužilaštvu Brčko distrikta podnesena je krivična prijava protiv rukovodioca pravosudne institucije koja je dozvolila ovakav prestup. Tačnije, stigla je još jedna u nizu protiv Grčevića, za zloupotrebu službenog položaja!

U posjedu Žurnala je i presuda od 17. juna 2010. godine kojom je jedna uposlenica Osnovnog suda Brčko distrikta BiH (identitet poznat redakciji) osuđena na dva mjeseca zatvora zbog falsifikovanja diplome. Presuda je rezultat sporazuma sklopljenog sa Tužilaštvom, a zatvorska kazna je zamijenjena novčanom u iznosu od 3.000 maraka.

Prema presudi, u međuvremenu penzionisana, u novembru 2007. kupila je diplomu Srednje ekonomske škole za 800 maraka i dostavila je u Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH radi ulaganja u njen lični radni dosije.

U momentu kada je protiv nje podignuta optužnica za falsifikovanje diplome, a po kojoj je kasnije i priznala krivicu, te je uslijedila presuda, bila je zaposlena u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH. Međutim, po ustaljenoj Grčevićevoj praksi, nastavila je da radi u sudu.

Grčevićeveve pravosudne “dovitljivosti” nemaju granicu. Posredstvom CMS-a (sistema za automatsko upravljanje predmetima) u aprilu 2014. na postupanje je dobio predmet koji je u Osnovnom sudu zaveden pod brojem 96 0 O 078115 14. S obzirom na to da je jedan od suvlasnika nekretnina koje su se pojavile kao predmet tog postupka, Grčević je od IT službe suda zatražio da ovaj predmet dođe u ruke isključivo sudije Selima Karamehića, protiv kojeg je postojalo svjedočenje za ratni zločin, ali, zahvaljujući prijateljstvima u Tužilaštvu, ne i istraga o brutalnom premlaćivanju ratnih zarobljenika.

U ovom slučaju dva puta je prekršio pravilnik – prvi put jer je sam odlučio o svom izuzeću i drugi put kada je zaobišao CMS.

I stručni saradnici u sudu rade za korist predsjednika. Platu mu je, ispunjavajući njegove norme, a radeći mimo zakona, zarađivala prvo Marijana Marković, a potom i Marina Blažević. Zbog donošenja presuda pod njegovim imenom i prezimenom, uslijedila je još jedna prijava Tužilaštvu Brčko distrikta.

Grčević je, stoji u prijavi, izbjegavao da se pojavljuje na ostavinskim raspravama na kojima je trebalo da bude postupajući sudija, a takvim nesavjesnim radom povrijedio je pravo čak 28 Brčaka na pravično suđenje. U zapisnicima su njegove saradnice lagale navodeći da je on vodio postupke, kao nenadležne donosile presude, dok je on zapravo bio na sasvim drugim mjestima. Ali, norma je bila zadovoljena – plata redovna!

Ipak, uz luksuzne jelovnike, za koje račune plaćaju građani, sve mu uvijek bude oprošteno.


Podijelite vijest