Portal 072info

Turci šalju vojnike u Azerbejdžan

000 D9050
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turski parlament odobrio je u utorak raspoređivanje trupa koje će se pridružiti ruskim snagama na osmatračnici u Nagorno-Karabahu nakon što su Armenija i Azerbejdžan potpisali sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, za okončanje borbi oko enklave.

Ovo će omogućiti turskim trupama da budu smještene u centru godinu dana, kao dio sporazuma između Ankare i Moskve o praćenju provedbe prekida vatre, koji je Azerbejdžan zaključio u teritorijalnim dobicima. Otprilike 2.000 ruskih mirovnih trupa sada će također biti raspoređeno u tom regionu, javlja Reuters.

U pismu parlamentu u kojem traži odobrenje mandata, predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da će prisustvo turskih trupa i “ako je potrebno civilnog osoblja iz naše zemlje, biti u korist mira i prosperiteta regionalnih ljudi i neophodno je za naše nacionalne interese”.

Prekid vatre potpisan 10. novembra zaustavio je vojnu akciju u i oko Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog kao dio Azerbejdžana, ali naseljenog etničkim Armencima, nakon najgorih borbi u regiji od 1990-ih.

Turska je optužila Armeniju za okupaciju azerbejdžanske teritorije i obećala solidarnost sa svojom etničkom, turskom rodbinom u Azerbejdžanu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME