Portal 072info

Turiste vrebaju i naplaćuju im ogromne kazne

U državni budžet Hrvatske u posljednje tri godine slilo se oko 653.000 kuna što su, zbog nedozvoljenog glisiranja na širem splitskom području, morali uplatiti uglavnom stranci koji se, kako statistike pokazuju, manje pridržavaju pravila na moru od svojih domaćina, piše Net.hr.

Od 2011. do 2013. počinjeno je ukupno 526 prekršaja nedozvoljenog glisiranja, a brojka stalno raste. Počelo je sa 81 prekršajem u 2011. nastavilo se sa 179 prekršaja u 2012. i završilo s 266 prekršaja prošle godine. Svi prekršaji omogućili su da se državna blagajna “pojača” sa oko 653.000 kuna, s obzirom da se kazna za nedozvoljeno glisiranje kreće od hiljadu do 5.000 kuna. Najčešći su prekršitelji državljani zemalja Europske unije koji su glisirali na otoku Hvaru te akvatoriju Makarske i Trogira. Među njima su često mladi Česi, Poljaci, Mađari, Slovaci i Austrijanci koji se na godišnjem odmoru doslovno opuste.

Splitska policija razlog povećanja broja prekršitelja nedozvoljenog glisiranja vidi u povećanju broja plovila namijenjenih za sport i razonodu zbog čega se na mnogo lokacija mogu iznajmiti gumene brodice i skuteri zbog čega nautički promet nije ostao na nekadašnjim brojkama.

U policiji upozoravaju da kod glisiranja blizu obale najveća opasnost prijeti kupačima jer nalet brodice na njih ima, ako ne smrtonosne, onda sigurno teške posljedice. Osim procesuiranja prekršitelja pomorska policija na moru provodi i prevenciju i to tako što svojim službenim plovilima obilazi područja najgušćeg nautičkog turizma.

Oslobođenje.ba

Podijelite članak