Turizam bi se tek 2025. mogao vratiti na nivo iz 2019. godine

Turizam u Kantonu Sarajevo živnuo je nakon što se smirila pandemija koronavirusa, a gostiju je sve više u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u junu je bilo 22.364 turista.

Ukupan broj noćenja iznosi 56.458. Znatno je to povećanje u odnosu na juni 2020. godine, kada je na snazi bio „lockdown“ te su putovanja bila svedena na minimum.

Od ukupnog broja stranih turista u junu je bilo 76,4 posto, a najviše iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Saudijske Arabije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Broj turista iz Kuvajta povećan je na 3,2 posto, iz Njemačke i Omana za 2,7 posto, dok je broj svih ostalih turista veći za 22,9 posto.

Prikupljeni i analizirani podaci potvrđuju da je Sarajevo postalo odlična turistička destinacija tokom cijele godine, a posebno ljetnih mjeseci.

Ipak, budući da svakog mjeseca u 2021. godini bilježimo veći broj dolazaka i noćenja turista, vjerujemo da bi ova ljetna turistička sezona mogla biti prvi korak ka oporavku turizma, za koji se pretpostavlja da će tek oko 2025. doći do nivoa na kojem je bio 2019. godine“, kazali su iz Turističke zajednice.