Portal 072info

Turković: Nadam se da će se Rusija distancirati od onih koji zagovaraju podjelu BiH

873x400 1270
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, dala je kratki intervju za “Rusku Gazetu”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Intervju je upriličen povodom najavljene posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, koja je trebala biti realizovana jučer, ali je otkazana zbog činjenice da se ministar Lavrov nalazi u samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom koronavirusom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Turković je u intervjuu govorila o odnosima Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, navodeći da je saradnja na dobrom nivou, ali da je potrebno učiniti više kako bi se saradnja širila i razvijala, prije svega na polju ekonomije.

Izvoz ribe

Istakla je da je posjeta ministra Lavrova, prije svega, trebala biti posvećena obilježavanju 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojom prilikom Ruska Federacija želi pokazati svoju posvećenost poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U tom kontekstu, a čitajući i izjave kolege Lavrova, iskreno se nadam da će Ruska Federacija dati snažnu podršku Bosni i Hercegovini, uz distanciranje od svih onih koji provode antidejtonsko djelovanje i pozivaju na podjelu zemlje, te uz puno uvažavanje usvojenih strateških dokumenata i opredjeljenja kojima se kreće naša zemlja – kazala je Turković.

Govorila je i o različitim područjima u kojima bi dvije države mogle uspješno razviti saradnju, a to su, prije svega, ekonomski i politički odnosi, ali i oblast kulture. Istakla je da smatra pozitivnom informaciju da bi se uskoro mogao uspostaviti izvoz ribe iz Bosne i Hercegovine u Rusiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Također, vidim mogućnosti za intenziviranje bilateralne interakcije u poljoprivrednoj, prehrambenoj, hemijskoj, farmaceutskoj, tekstilnoj, građevinskoj i turističkoj oblasti. Čini mi se da imamo dostojne prijedloge za rusko tržište. Kada bi se donijela odluka o njenoj široj otvorenosti za bosanske firme, to bi imalo pozitivan efekat na razvoj ekonomije Bosne i Hercegovine i povećanje životnog standarda lokalnog stanovništva – kazala je Turković.

Odgovarajući na pitanje o mogućnostima terorističkih napada u Bosni i Hercegovini, ministrica Turković je navela da nijedna zemlja u svijetu nije imuna na ovu pojavu, što potvrđuje prošlogodišnji teroristički akt u Novom Zelandu. Istakla je da ugledni stručnjaci kažu da je opasnost od napada u Bosni i Hercegovini ista kao i u Evropi.

– Ako govorimo o Bosni i Hercegovini, u našoj zemlji u proteklih pet godina nije zabilježen niti jedan napad koji bi se mogao opisati kao teroristički. Ovo je ozbiljna činjenica za nas. To je u velikoj mjeri olakšala Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, koja je stub sigurnosti naše države, koja je tokom godina više puta identificirala i uhapsila najtraženije teroriste na svijetu, za što je, između ostalog, dobila zahvalnost brojnih specijalnih službi i država – poručila je ministrica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Unaprijediti ekonomsku saradnju

Na upit novinara o eventualnoj posjeti Moskvi, ministrica je kazala da je globalna pandemija COVID-19, koja je zahvatila čitav svijet, potpuno smanjila diplomatsku aktivnost u svim državama. Mnogi sastanci, posjete i konferencije su otkazani.

– Ipak, u svom poslu, kada mi se ukaže prilika, pokušavam posjetiti različite zemlje i sastati se sa svojim kolegama. Iskreno se nadam da će moja poseta Moskvi biti uskoro. Željela bih da se predstojeća posjeta Moskvi odvija u duhu unapređenja ekonomske saradnje između naših zemalja – poručila je Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME