AUTOR: H.D.
DATUM: stu 11, 2021 @ 17:35
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Negiranje genocida u Srebrenici je ista ideologija kao i nacistička ideologija holokausta i negiranja holokausta, izjavila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za izraelski list “The Haaretz”.

NER FIT

Negiranje genocida u Srebrenici

Ona je govorila o situaciji u Bosni i Hercegovini te komentirala slučaj najavljene dodjele njemačkog ordena Gideonu Griefu, koji je negirao genocid u Srebrenici.

– Razumjeli smo da je Njemačka odlučila odložiti dodjelu priznanja što je veoma važno, jer negiranje genocida u Srebrenici je opasno i može imati nesagledive posljedice. Genocid u Srebrenici su utvrdile presude međunarodnih sudova, kao i sudovi u Bosni i Hercegovini. Negiranje onoga što je sudski i pravno utvrđeno ne samo da vodi anarhiji i pravnoj nesigurnosti, nego i destabilizaciji cijele regije zapadnog Balkana. To je uvod u nove sukobe, podjele i zločine – izjavila je Turković.

Izrazila je stav da je profesor Grief, čiji doprinos u istraživanju holokausta niko ne negira, bio jednostavno “zloupotrebljen u političke svrhe” te se založila za snažniju ulogu američke administracije u Bosni i Hercegovini, posebno predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Negiranje genocida postao je alat pojedinih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini kojima se provociraju podjele i sukobi s ciljem destabilizacije regije. Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je upravo ono što radi politika Milorada Dodika ugrožava se mir na cijelom Balkanu – istakla je ministrica Turković.

List prenosi i izjavu Gideona Griefa u kojoj tvrdi da je zaslužio priznanje i da je riječ o “napadu bosanskih muslimana na jevrejskog naučnika”.

No, autor teksta ističe da je odgovarajući na tvrdnje Griefa, Turković dostavila listu imena Bosanaca i Hercegovaca koji su tokom holokausta spašavali Jevreje te su se stoga našli u Yad Vashemu i koji su dobili tituli pravednici među narodima.

– Dozvolite da budem malo i lična, jer je i moje porijeklo jednim dijelom jevrejsko, negiranje genocida u Srebrenici je ista ideologija kao i nacistička ideologija holokausta i negiranja holokausta – zaključila je Turković u intervjuu za izraelski list “The Haaretz”.

LIDER