Portal 072info

Turska: Eksplodirao autobus, 13 poginulih, 48 povrijeđenih

U gradu Kayseriju u središnjoj Turskoj jutros je eksplodirao autobus dok je prolazio pored automobila punog eksploziva u blizini gradskog univerziteta, pri čemu je 13 vojnika poginulo, a 48 povrijeđeno, saopćila je vojska, dok je kancelarija premijera privremeno zabranila medijsko izvještavanje o toj eksploziji.

Vojska u saopćenju navodi da među povrijeđenima možda ima i civila, prenosi Reuters.

Kancelarija turskog premijera zatražila je od medijskih organizacija da se uzdrže od objavljivanja bilo kakvih informacija koje bi mogle da uzrokuju “strah u javnosti, paniku i nerede i koje bi mogle da služe ciljevima terorističkih organizacija”, uključujući vrijeme eksplozije, izjave javnih zvaničnika, podatke o povrijeđenima i poginulima, kao i o osumnjičenima, prenosi AP.

Potpredsjednik turske vlade Vejsi Kajnak rekao je u međuvremenu, u televizijskoj izjavi, da je napad automobilom-bombom izveden na autobus koji je prevozio vojnike, potvrdivši da ima povrijeđenih, ali je napomenuo da se za sada ne zna koliko ima poginulih, navodi Reuters.

Isti zvaničnik je rekao da jutrošnja eksplozija podsjeća na napad koji je prošle nedelje izveden ispred stadiona u Istanbulu.

Turska televizija NTV ranije jutros je javila da je autobus prevozio civile i vojnike van dužnosti, a do eksplozije je došlo u blizini autobuske stanice u kampusu Univerziteta Erčijes u Kayseriju.

Lokalni bolnički izvori saopćili su da je više od 25 osoba povrijeđeno u eksploziji autobusa, dok se još ne zna koliko ima poginulih, prenosi Reuters.

Na prvim televizijskim snimcima vidi se olupina autobusa u dimu, navodi AFP.

Bezbjednosni izvori su saopćili da su ambulantna vozila upućena na lice mjesta poslije eksplozije.

Agencija Anadolija javlja da je autobus u vlasništvu gradskog saobraćajnog preduzeća, ali da je prevozio turske vojnike koji su dobili dozvolu da danas idu na lokalnu pijacu.

Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana o napadu je informisao načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar, navodi turska agencija, dok je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu na putu ka Kayseriju.

Kayseri je jedan od glavnih gradova središnje Turske, ključno industrijsko središte koje se, inače, smatra mirnom oblašću.

Nalazi se zapadno od jugoistočnih područja zemlje gdje su proteklih mjeseci vođene borbe između kurdskih ekstremista i bezbjednosnih snaga.

Do najnovijeg incidenta je došlo nedelju dana nakon što je u dvostrukom bombaškom napadu kurdskih ekstremista ispred stadiona u Istanbulu ubijeno više od 40 ljudi, a ranjeno najmanje 100.

U Turskoj je tokom ove godine izveden niz pogubnih bombaških napada, za koji se krive i džihadisti i kurdski ekstremisti.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box