Turska počinje proizvodnju vakcine protiv koronavirusa

vakcinacija spanija ilustracija epa

Turska farmaceutska kompanija VisCoran Ilac Sanayii AS potpisala je sporazum o proizvodnji ruske vakcine još sredinom augusta prošle godine, a čelnik te kompanije Ozturk Oran je za Anadoliju kazao je u toku proces izdavanja potrebnih licenci za taj posao.

“U ovom trenutku radimo na transferu tehnologije koja se odnosi na proizvodne pogone. Po završetku tog procesa i nužnih procedura pri Ministarstvu zdravstva Turske, vakcine će biti odobrene za upotrebu. Potom će početi pilot i masovne proizvodnje u Turskoj“, pojasnio je Oran.

On je također kazao da je ta turska kompanija partner u proizvodnji vakcine u Turskoj i da će u prvoj fazi biti rađeno na zadovoljenju turskih potreba, a da će potom biti moguće proizvoditi i vakcine za izvoz u druge zemlje.

Ministarstvo zdravstva Rusije je još u julu prošle godine zatražilo licenciranje vakcine Sputnik V za testnu upotrebu, a ruski predsjednik Vladimir Putin je u augustu saopćio da je Rusija prva zemlja koja je registrirala vakcinu protiv koronavirusa.

Riječ je o vakcini koju je razvio Nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya u Rusiji.

Upotrebu vakcine Sputnik V odobrile su vlasti Argentine, Bjelorusije, Srbije, Mađarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prethodni članakU ovom bh. mjestu palo 80 centimetara snijega
Sljedeći članakProvalnik upao u kuću, ugušio muškarca jastukom, pa ga zaklao