Screenshot 1 36
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske oglasilo se nakon presude zločincu Ratku Mladiću te su istakli kako ova presuda ne može ublažiti bol žrtava, ali da svakako jeste ispravna u smislu zadovoljenja pravde.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je u saopćenju istaknulo kako je Haški tribunal još 2017. godine Mladića osudio na doživotnu kaznu zatvora.

“Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je svojom presudom od 22. novembra 2017. osudio ratnog zločinca Ratka Mladića na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog ratnog prava koje je počinio između 1992. i 1995. tokom rata u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Poručili su da današnja potvrda kazne ne može ublažiti bol žrtava, ali da svakako predstavlja zadovoljenje pravde.

“Međunarodni rezidualni mehanizam krivičnih sudova (IRMCT) izrekao je danas (8. juna) pravosnažnu presudu po žalbi Ratka Mladića na prvostepenu odluku, kojom mu je potvrđena doživotna kazna. Iako navedena presuda nije ublažila bol rođaka žrtava genocida u Srebrenici, bila je to ispravna presuda u smislu zadovoljenja pravde”, poručuju.

Na kraju, iz Ministarstva vanjskih poslova Turske su saopćili kako se nadaju da će presuda poslužiti pomirenju i BiH.

“Nadamo se da će presuda služiti socijalnom miru i pomirenju u Bosni i Hercegovini i regionu i doprinijeti predupređenju sličnih zločina”, stoji u zaključku saopćenja Ministarstva vanjskih poslova Turske.