Turska u jeku pandemije zabranjuje poslodavcima otpuštanje radnika

Podijelite vijest

Vlasti Republike Turske zabranile su poslodavcima otpuštanje radnika u jeku globalne pandemije COVID-19.

Ministrica rada, socijalne politike i porodice Turske Zehra Zumrut Selcuk saopćila je da poslodavci u roku od tri mjeseca ne mogu raskidati ugovore o radu, osim u propisanim iznimnim slučajevima.

Ona je u poruci na Twitteru također saopćila da će turska vlada platiti i po 39,24 lire (5,7 dolara) dnevno svim radnicima koji su poslani na neplaćeni odmor i to za period od tri mjeseca.

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Najavila je i da će resorno ministarstvo snositi troškove za sve starije i nemoćne osobe u privatnim staračkim domovima i centrima za njegu. Turski je parlament je jutros odobrio nekoliko novih koraka za ublažavanje utjecaja pandemije na ekonomski i socijalni život u toj zemlji.

Mjere se odnose i na radnike koji su ostali bez posla nakon 15. marta ove godine. Turske vlasti odveć plaćaju po 60 plaća za uposlenike kompanija koje su pogođene pandemijom COVID-19. U Turskoj je koronavirusom zaraženo 69.392 ljudi. Umrlo je 1.518, a izliječeno je 5.674 oboljelih.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19. Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaražena 2.065.906 osoba. Od posljedica zaraze umrlo je 137.124 oboljelih, a izliječene su 517.444 osobe.

Anadolija


Podijelite vijest