Turska vakcina Turkovac dobila odobrenje za hitnu upotrebu

1640191966 Turska vakcina Turkovac
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca saopćio je da je turska anticovid vakcina Turkovac dobila odobrenje za hitnu upotrebu.

Ministar je prisustvovao puštanju u serijsku proizvodnju inaktivne turske vakcine Turkovac u kompleksu Industrijske zone u Sanliurfi, a događaju je posredstvom video konferencije prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Koca je kazao da je vakcina prošla sve faze ispitivanja i da je danas dobila dozvolu za hitnu upotrebu te puštena u serijsku proizvodnju.

“Uvaženi predsjedniče, nalazimo se u jednom od proizvodnih pogona u Sanliurfi. Nakon 50 godina, dobili smo vakcinu koju su u stopostotnom omjeru razvili turski naučnici. Nakon 24 godine pokrećemo vlastitu proizvodnju vakcina. Tako danas postajemo jedna od devet zemalja u svijetu koje proizvode vakcine protiv koronavirusa“, kazao je Koca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Koca je također kazao da su ispitivanja pokazala da je turska vakcina izuzetno efikasna u borbi protiv koronavirusa te je dodao da će Turska već od naredne sedmice preći na masovnu upotrebu Turkovac vakcina.