Vakcina Turkovac za oko 50 posto efikasnija u sprečavanju zaraze u odnosu na CoronaVac

Screenshot 6 18
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prema prvim rezultatima treće faze usporedne studije Univerziteta Hacettepe u Ankari, turska vakcina Turkovac ima 49,29 posto veću efikasnost u sprečavanju zaraze koronavirusom u odnosu na vakcinu CoronaVac.

Objavljeni su privremeni rezultati kliničkog ispitivanja treće faze, u kojem se u univerzitetskom kampusu Sihhiye u Ankari ocjenjivala učinkovitost i sigurnost dvije doze vakcine CoronaVac u odnosu na dvije doze vakcine Turkovac kod zdravih dobrovoljaca.

Član Naučnog odbora Ministarstva zdravstva Turske za koronavirus i koordinator treće faze ispitivanja Turkovaca prof. dr. Serhat Unal poručio je da je Turkovac u okviru studije ocjenjivan u odnosu na vakcinu CoronaVac, koju proizvodi kompanija Sinovac, te da privremeni rezultati pokrivaju analize do 27. decembra 2021. godine.

Istakao je da je prvi volonter angažovan 22. juna u okviru treće faze studija Turkovac-CoronaVac. Naglasio je da se svi dobiveni podaci redovno dostavljaju Ministarstvu zdravstva.

Član uprave Instituta za vakcine Univerziteta Hacettepe i odgovorni istraživač treće faze Turkovaca prof. dr. Mine Durusu Tanriover navela je da je u okviru studije učinkovitost vakcine protiv COVID-19 procijenjena i potvrđena PCR testom.

Navodeći da su u studiju uključeni zdravi dobrovoljci u dobi od 18 do 55 godina, koji nisu imali COVID-19 i koji prije nisu bili vakcinisani, Tanriover je navela da je analiza učinkovitosti rađena na ukupno 1.182 volontera.

Otkrila je da su 73 posto volontera bili muškarci, a 27 posto žene.

“Četrdesettri posto volontera bilo je u dobi između 40-55, 38 posto je bilo između 30-39 i 19 posto je bilo između 18 godina i 29 godina”, kazala je Tanriover.

Procenat oboljelih od COVID-19 kod Turkovaca 4,55 posto 

Podijelila je podatke o studiji u kontekstu prevencije simptomatske bolesti.

“Analize za prevenciju simptomatske bolesti provedene su na 1.008 dobrovoljaca. Kod ovih osoba otkrili smo ukupno 68 slučajeva COVID-19. Od toga je 45 bilo u skupini vakcine CoronaVac, a 23 u skupini vakcine Turkovac. Drugim riječima, dok je kod CoronaVaca stopa oboljelih od COVID-19 iznosila 8,96 posto, kod Turkovaca je bila 4,55 posto”, pojasnila je Tanriover.

Naglasila je da je Turkovac barem jednako siguran i učinkovit kao i vakcina CoronaVac, ta kako ima manju stopu zaraze koronavirosom za 49,29 posto u odnosu na CoronaVac.

Istakla je da su obje vakcine vrlo učinkovite u prevenciji teških bolesti. Nuspojave u uznapredovalom stadiju bolesti uočene su kod jednog od onih koji su primali CoronaVac, ali ne i kod onih koji su primili Turkovac. Najčešća blaga nuspojava kod Turkovaca je bol na mjestu injekcije.