Turski humanitarci spremili 100 tona humanitarne pomoći za žrtve poplava u BiH

Foto: Anadolija
Podijelite vijest

Humanitarna pomoć se sastoji od 20 kilogramskih paketa sa po 16 prehranbenih artikala, a iz udruženja Deniz Feneri je saopćeno da je ovo nastavak pomoći koja će trajati sve dok “rane od poplava ne budu zacijeljene”

Tri šlepera sa ukupno 40 tona humanitarne pomoći je iz Istanbula krenulo ka poplavama ugroženim dijelovima Bosne i Hercegovine, a riječ je o pomoći koju je obezbijedilo tursko udruženje Deniz Feneri, javlja Anadolu Agency (AA).

Humanitarna pomoć se sastoji od 20 kilogramskih paketa sa po 16 prehranbenih artikala, a iz Udruženja je saopćeno da je ovo nastavak pomoći koja će trajati sve dok “rane od poplava ne budu zacijeljene”.

Ukazujući na tragične i zastrašujuće posljedice poplava u BiH, generalni direktor Udruženja Ali Karayilan je kazao da od ekipa sa terena dobijaju informacije o velikim gomilama ustajalog smeća, najezdi zmija i pacova u gradovima i drugih pojava koje prijete zdravlju ljudi.

“Odmah po saznanju o poplavama u BiH smo krenuli u akciju pomaganja našoj braći koja tamo živi. Već prvog dana smo u BiH poslali jednu ekipu i dva šlepera humanitarne pomoći. Danas smo također poslali još tri šlepera pomoći. Nastavit ćemo ovu kampanju sve dok ljudima u BiH bude potrebna pomoć”, poručio je Karayilan i dodao da će pomoć biti proslijeđenja ugroženi ruralnim krajevima u koje do sada nije stizala.

Zajedno sa današnjim konvojem, udruženje Deniz Feneri je u poplavama ugrožene dijelove BiH poslalo ukupno 100 tona humanitarne pomoći, od koje je 50 tona hrane, 51.500 odjevnih predmeta, 27.800 predmeta namještaja, 25 tona sredstava za čišćenje.

Direktor Udruženja Karayilan je dodao da Urduženje nastavlja i sa kampanjama pomoći ratom ugroženom narodu Sirije i da je jučer preko graninog prijelaza Cilvergozu u Siriju ušao konvoj od tri šlepera pomoći. Riječ je konvoju sa hranom, odjećom, dječijim potrepštinama, medicinskoj opremi i sredstvima za čišćenje.

“Ta pomoć je otišla u bolnice u kojima se liječe ranjenici. Već 16 godina radimo pod motom ‘Naš posao je samo činiti dobro’ i to ćemo i nastaviti”, kazao je Karayilan.

Agencija Anadolija