Portal 072info

Turski naučnici tvrde da je lijek Ribavirin efikasan u borbi protiv koronavirusa

Screenshot 6 662
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank je izjavio da su naučnici ove zemlje dokazali da je lijek Ribavirin efikasan u tretmanu zaraženih koronavirusom. Prema njegovim riječima, naučnici koji su angažovani za borbu protiv virusa su utvrdili efikasnost na osnovu eksperimenta nad životinjama. Potvrdio je da je Agenciji za lijekove i medicinske proizvode prijavljena treća faza testiranja Ribavirina.

Ovaj lijek, poznat kao i Tribavirin, je antivirusni medikament koji se koristi za liječenje oboljelih od hepatitisa C i drugih oboljenja.

Varank je naglasio da se lijek pokazao učinkovitim za prevenciju infekcije kod ljudi koji su izloženi virusu, kao i za smanjenje zaraznosti virusa. Kako je kazao, lijek djeluje antiinfektivno.

Ribavirin je otkriven 1971. godine i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ga je uvrstila na listu esencijalnih lijekova. Dostupan je širom svijeta kao generički lijek.

U Turskoj se za liječenje zaraženih koronavirusom koristi i lijek Favipiravir, koji se u ovoj državi proizvodi zahvaljujući saradnji univerziteta i industrije.

Univerzitet Kayseri Erciyes razvija svoju vakcinu ERUCOV-VAC i njeno testiranje je počelo početkom ovog mjeseca. Rektor ovog univerziteta Mustafa Calis tvrdi da još nisu primijećene nuspojave kod onih nad kojima je testirana vakcina.

Prva faza testiranja bi trebala biti završena u prvoj sedmici januara i nada se da će biti uspješna, prenosi list Daily Sabah.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME