Tuže sina jedinca jer im nije dao unuke, spominju i novčanu odštetu

Par u Indiji tuži svog sina i snahu jer im nisu “podarili” unučad nakon šest godina braka.

Sadhana i Sanjeev Prasad, koji žive u Haridwaru, gradu u sjevernoj državi Utarakhand, podnijeli su ovog mjeseca peticiju tražeći 50 miliona indijskih rupija (oko 643.000 dolara) odštete od svog sina (35) i njegove supruge (31).

U peticiji, u koju je uvid imao CNN, roditelji tvrde da su potrošili oko 20 miliona indijskih rupija (oko 257.000 dolara) na odgajanje svog sina.

– Odgojili su ga, obrazovali, učinili sposobnim, učinili ga pilotom, što je bilo skupo – rekao je pravni zastupnik para Arvind Srivastava u ponedjeljak.

– Oni vide ljude u svom komšiluku kako se igraju sa svojim unucima i osećaju da bi ih i oni trebali imati. Rekli su da nisu vjenčali sina i snahu da bi mogli živjeti sami… Pa su rekli da im iduće godine ili daju unuče ili odštetu – dodao je.

CNN nije mogao kontaktirati sina i snahu para, a nije jasno da li su osigurali pravno zastupanje. Proceduralno ročište za ovaj slučaj zakazano je za utorak.

Prema peticiji, Prasadovi su kupili i automobil za svog sina i snahu i platili im medeni mjesec. Tužba se prvenstveno odnosi na sina i snahu, ali se u peticiji navode i pritužbe protiv porodice snahe.

Iako je ova vrsta tužbe rijetka, tema porodičnih obaveza je dugo bila kontroverzna u Indiji, gdje se održavanje porodične linije i briga o starijim roditeljima i tazbini često doživljava kao sinova dužnost. To je ponekad i zakonska obaveza: roditelji mogu tražiti mjesečnu naknadu od svoje odrasle djece prema saveznom zakonu koji nastoji zaštititi roditelje i starije građane koji možda nisu u mogućnosti da se brinu o sebi.

Prethodni članakKOLAPS: Pogledajte haos na putu M-17, vatrogasci na licu mjesta (FOTO/VIDEO)
Sljedeći članakOvih pet namirnica najviše će poskupjeti ove godine