Tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Nekadašnji rukovodioc odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović osuđen je danas prvostepenom presudom Suda BiH na pet godina zatvora.

Suspendovani tužilac Mihajlović optužen je za nesavjestan rad u službi jer je u periodu od 2006. do 2015. godine, kao tužitelj i rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, propustio nadzor nad radom daktilografkinje s kojom je sarađivao.

Na taj način, kako je Tužilaštvo BiH iznijelo u završnim riječima, daktilografkinja je prisvojila novac u iznosu od 225.762 KM.

Tužiteljica Ivana Petković kazala je da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Prema riječima Petković, daktilografkinja je prisvajala novac i neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primijetio.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH optužnicu protiv Bože Mihajlovića je podiglo 19. juna 2018. godine, a suđenje je počelo 11. septembra te godine. 

Mihajlović se na ročištu za izjašnjenje o krivici u oktobru 2018. izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu je na teret stavljala optužnica. On je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Klix

Prethodni članakPronađena dva tijela nepoznatih muških osoba
Sljedeći članakDetalji dramatične akcije na Mejtašu: Dvije osobe teže povrijeđene (FOTO/VIDEO)