Tužilaštvo BiH danas iznosi završne riječi u predmetu “Fadil Novalić i drugi”

10.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tužioci Tužilaštva BiH Džermin Pašić i Mirza Hukeljić pred Sudom BiH danas će početi s iznošenjem završnih riječi u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

ČITAJ JOŠ:  Zbog odluke Vlade, nove penzije su dvostruko manje

Tokom protekle dvije godine koliko je trajao glavni pretres u ovom predmetu saslušano je oko 70 svjedoka i vještaka od kojih je više od 40 pozvalo Tužilaštvo BiH.

Značajan dio glavnog pretresa bio je posvećen iznošenju ocjena o respiratorima ACM812 A koji su 2021.godine raspoređeni u bolnice u FBiH, ali izuzev u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu niti u jednoj bolnici nisu korišteni.

Primjerice u UKC Tuzla nabavljeni respiratori su i danas u skladištu, jer anesteziolozi u tom centru kažu da oni nisu za upotrebu.

ČITAJ JOŠ:  Novalić ove sedmice ide u posjetu Turskoj

I vještaci koje je angažiralo Tužilaštvo BiH su iznijeli tvrdnje da ova medicinska sredstva nisu namijenjena za liječenje oboljelih od covid-19 zbog čega su i hitno nabavljena i plaćena oko 10,5 miliona KM.

Evropska komisija u izvještaju o napretku za BiH objavljenom prošle godine oštro je kritikovala Sud BiH zbog vođenja ovog procesa.

– Suđenje vodi Sud Bosne i Hercegovine veoma loše, što je rezultiralo velikim i neopravdanim kašnjenjima, a što je uticalo i na sastav sudskog vijeća, pošto je njegov predsjednik otišao u penziju. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je dvije dodatne istrage, a Kantonalno tužilaštvo Sarajevo jednu, a koje su povezane s ovim slučajem – ističe se u izvještaju Evropske komisije.

ČITAJ JOŠ:  Zbog odluke Vlade, nove penzije su dvostruko manje

Nakon što Tužilaštvo BiH iznese završne riječi, isto će učiniti i odbrane optuženih. Sud BiH nakon toga bi prvostepenu presudu trebao izreći u roku od 30 dana. Na tu presudu će se moći žaliti i Tužilaštvo BiH i odbrane.

Drugostepena presuda, kojom se prva presuda potvrđuje, poništava ili mijenja, u prosjeku bude donesena u roku od godine dana.

GODISNJICA
MARKETING