crkva nana fata orlovic 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informisano je o početku radova na izmještanju crkve u Konjević Polju, saopćilo je to tužilaštvo.

Postupajući tužilac koji radi na predmetu za neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nakon zahtjeva za informacije od Vlade Rrepublike Srpske i nadležnog ministarstva o poduzetim aktivnostima, dobio je informaciju o početku radova u subotu, 5.juna.

Nakon što je tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu a u vezi izmještanja crkve u Konjević Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužilac Tužiteljstva BiH zatražio je od nadležnih institucija informaciju o poduzetim aktivnostima s obzirom na rok za izvršenje presude.

Tužilac je informiran da je početak radova zakazan za subotu, 5. juna, te da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Slučaj nane Fate Orlović iz Konjević Polja u Bosni i Hercegovini, koja je uporno vodila pravnu bitku za uklanjanje nelegalno izgrađene crkve u njenom dvorištu, aktuelan je godinama.

Vijest da je uklanjanje objekta počelo jutros objavili su brojni mediji.