TUŽNA ISPOVIJEST: Zeničanka Latifa Porča: Do prije nekoliko dana sam gledala svoje ruže i radovala im se… A sada ničeg više nema

Podijelite vijest

Porodica Porča iz Zenice sve do prije nekoliko dana imala je prelijepu kućicu s velikom baštom punom cvijeća, jagoda, šadrvanom i mostićem preko Babine rijeke. Toga danas više nema.

Voda je uništila bašču i prodrla u prizemlje kuće u visini oko jednog metra, a mostić podsjeća na davno urušeni most na Neretvi.

– Sve je uništeno. Prije nekoliko dana sam kupila i zasadila ruže. Gledala sam ih svako jutro i radovala im se – sa sjetom je rekla Zeničanka Latifa Porča u razgovoru s reporterima Agencije FENA.

Cijela familija se skupila da sanira posljedice poplave. Izbacuju mulj i vodu iz soba i iznose namještaj koji je uništen. U toj kući živi sedmoro ljudi, koji su sada smješteni u dvije sobice na drugom spratu ove kuće.

Babina rijeka obično bude visoka do pola metra, ali se prije nekoliko dana nije mogla uliti u “pomahnitalu” Bosnu, pa je rječica napravila stajaće jezero. Rijeka je prvo donijela granje, kamenje i mulj koje je počela izbacivati u njihovu bašču.

– Mostić je doskora bio maskota Zenice. Neki građani su predlagali da ga ostavimo u ruševnom stanju kao simbol katastrofe koja je zadesila Zenicu, ali želimo da ga popravimo i tražimo donaciju – kazala je Latifa.

I njima su kao i većini građana koji žive na razorenim mjestima potrebna sredstva za dezinfekciju, a nemaju gdje da ih kupe.

– Napravila sam sebi mali cvjetni raj, a kako sada da ga ponovo stvorim – rekla je u razgovoru novinarima Agencije FENA Latifa Porča.

Fena/cazin.net