Tužni prizori: Pogledajte kako sada izgleda Jablaničko jezero

jablanicko jezero

Tužni prizori Jablaničkog jezera nakon povlačenja vode nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a iz konjičke Organizacije sportskih ribolovaca kažu kako je trenutno stanje nešto bolje nego proteklih dana te da se situacija redovno prati na terenu. h

Dok ekološki aktivisti upozoravaju na mogućnost narušavanje ekosistema, mještani kažu kako je povlačenje jezera posljednjih godina česta pojava do koje dolazi zbog vremenskih uslova i potražnje za električnom energijom.

Predsjednik Skupštine Organizacije sportskih ribolovaca iz Konjica Hrabren Kapić kazao je kako se Hidroelektrane na Neretvi moraju pridržavati vodne dozvole, odnosno minimalnih i maksimalnih kota te da oni iz Organizacije redovno prate stanje na terenu.

– Od 1. marta kreću mrijestovi pojedinih riba koje obitavaju u Jablaničkom jezeru tako da to utiče prvenstveno na njihov mrijest. Ukoliko se nastavi s daljim smanjivanjem kote onda jednostavno te ribe ove godine neće obaviti svoj mrijest i to na taj način utiče na prirodni priraštaj tih riba. Mi ispred Organizacije pratimo te kote i reagujemo kad uočimo da je došlo do granice ili da je došlo do kršenja – kazao je Kapić.

Dodao je kako je trenutna situacija nešto bolja nego sredinom ovog mjeseca.

– Period od 14. do 16. februara je bio kritičan, a sada je trenutno stanje nešto bolje pošto je ovih dana bilo kiše pa je primjetno da je i situacija bolja, iako kada prođete pored Jablaničkog jezera i kad to vidite izgleda kao pustinja a ne kao jezero – naglasio je Kapić.

Prethodni članakCijena bitcoina pada nakon napada Rusije na Ukrajinu
Sljedeći članakDva konzorcija ulažu 160 miliona eura u solarne elektrane u BiH