Palica e 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 11, 2021 @ 9:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin” Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), koji je urađen u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, donosi iskustva napadnutih novinarki i novinara, te govori o izazovima s kojima se novinari radeći svoj posao svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike i niskim kaznama počiniocima.

Dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin” donosi priče bosanskohercegovačkih novinara, koji su doživljavali fizičke i verbalne napade, kao i napade na internetu.

Film se bavi i pitanjima zašto se napadi na novinare i medijske radnike ne procesuiraju, zbog čega su sve češće odluke o obustavi istrage i kako na najbolji način zaštititi ovu profesiju. A kada se procesuiraju, kazne su jako niske i često završavaju nepreventivnim disciplinskim mjerama.

Film autorice, novinarke BIRN-a BiH Emine Dizdarević, urađen je uz podršku Misije OSCE-a u BiH. Režiju filma potpisuje Džana Brkanić, produkciju Denis Džidić, a urednik je Semir Mujkić. Film je montirao Elvedin Zorlak. Direktor fotografije na filmu je Mirza Mršo, uz podršku snimatelja Admira Švrakića i tonca Samira Hrkovića. Muziku na filmu aranžirao je i uradio Adnan Mušanović, dok je za izvedbu zadužena Elma Selimović.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Želim da se zahvalim svojim kolegama i koleginicama koji su dali svoje učešće u filmu i bili hrabri da javno govore o onome što su doživjeli. Vjerujem da im to nije bilo jednostavno, jer od pravosudnih institucija nemaju baš dobar i zadovoljavajući odgovor, što ih dodatno obeshrabruje. Svojim pristankom da govore za ovaj film, vjerujem da su potakli i druge kolege i koleginice da budu uporni i hrabri”, kaže autorica filma Emina Dizdarević.

Kako je rekla, dokumentarnim filmom pokušava se pronaći način kako smanjiti napade i uznemiravanja novinara, a kako bi se obezbijedilo kvalitetno i transparentno izvještavanje i bez samocenzure.

Film će televizijsku premijeru doživjeti na N1 danas, 11. decembra u 20 časova.

LIDER