afgan talibani1
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Zrakoplov s medicinskom pomoći Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sletio je u ponedjeljak u Afganistan, prvi otkad su talibani preuzeli vlast.

FIXGEHALT

WHO u priopćenju navodi da je zrakoplov uputila pakistanska vlada. Krenuo je iz Dubaia izravno u zračnu luku Mazar-i-Sharif u Afganistanu s 12,5 tona lijekova i medicinske opreme.

Prošlog tjedna WHO je upozorio da su zalihe medicinske opreme u Afganistanu dovoljne samo za nekoliko dana, jer organizacija ne može usmjeriti pomoć preko zračne luke u Kabulu u kojoj se odvijala kaotična evakuacija.

“Nakon neprekidnog rada na pronalaženju rješenja, sretan sam što mogu reći da smo uspjeli djelomično popuniti zalihe u zdravstvenim ustanovama u Afganistanu, pa zasad zdravstvene službe koje podržava WHO mogu nastaviti s radom”, rekao je Dr Ahmed al-Mandhari koji vodi WHO-ov ogranak ” Istočni Mediteran”.

LIDER

To je prva pošiljka medicinskog materijala koja je sletjela u Afganistan nakon što su talibani preuzeli vlast, navodi WHO. Planirana su još dva leta.

U 12,5 tona opreme nalaze se kutije prve pomoći za više od 200.000 ljudi i za 3500 kirurških intervencija. Oprema će se izravno isporučiti u 40 zdravstvenih ustanova u 29 afganistanskih pokrajina.