U Ahmićima se obilježava 22. godišnjica stradanja 116 bošnjačkih civila

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U selu Ahmići danas se obilježava 22. godišnjica masakra koji su 1993. godine izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubivši 116 civila bošnjačke nacionalnosti, a ni do danas 31 žrtva nije pronašla svoj vječni smiraj.

Program obilježavanja 22. godišnjice zločina koji je počinjen u selu Ahmići, Općina Vitez, počeo je 14. aprila projekcijom filma “Zločin u Ahmićima” i predavanjem člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića. 

Danas će u okviru centralne manifestacije obilježavanja 22. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i općine Vitez na Šehidskom mezarju u Vitezu biti proučen Jasini-šerif, nakon čega će u Gornjoj džamiji u Ahmićima biti održan prigodan program uz obraćanje glavnog imama Mihneta ef. Mehmedovića, predstavnika Udruženja građana 16. april i reisu-l-uleme ili njegovog izaslanika. 

Organizovani obilazak Šehidskog obilježja kod Donje džamije u Ahmićima planiran je oko 15 sati. Organizatori su pozvali sve građane Bosne i Hercegovine da prisustvuju obilježavanju 22. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i općine Vitez uz poruku da se “sjećanjem briše zaborav na njihovu žrtvu”.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) objavio je na 21. godišnjicu masakra u Ahmićima, video snimak uznemirujućeg sadržaja koje su zabilježili pripadnici snaga Ujedinjenih nacija po ulasku u selo.

Na snimku jedan od pripadnika UN-a kaže kako je “ovo Evropa 1993. godine, a ne 1943.”, dok drugi vojnik briše suze.

Pogledajte, da se ne zaboravi.

Klix

GODISNJICA
MARKETING