Portal 072info

U BiH posao traže Etiopljani, Sirijci, Egipćani, Rusi…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz 423.000 nezaposlenih bh. građana, na biroe za zapošljavanje u našoj zemlji prijavljeno je i više do 460 stranih državljana, podaci su kantonalnih i entitetskih službi.

Daleke zemlje

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Većina njih dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz dalekih zemalja. Tako na biroima ima Sirijaca, Etiopljana, Palestinaca, Marokanaca, Egipćana, Rusa, Kenijaca, Ukrajinaca, Iračana, Alžiraca, Tunižana, ali i državljana Meksika, Jordana, Kuvajta, Norveške.

Posao u BiH traže i Albanci, Turci, Česi i Mađari. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Među nezaposlenim strancima ima onih sa srednjom, ali i visokom stručnom spremom.  Kvalificirani su za razne poslove, od kuhara, zubarskih tehničara, građevinaca, automehaničara, kozmetičara, pa do profesora, ljekara, inžinjera, magistara farmacije.

– Neki su se prijavili kao nekvalificirani jer nisu nostrificirali diplome. Neki su studirali ovdje pa ostali. Kod nas prevladavaju Turci. I inače među onim koji traže dozvole za rad većina je iz Turske, pretpostavljamo zato što se u BiH otvaraju turske firme, pa zapošljavaju svoje državljane – kazala nam je Amela Makul iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Istakla je da među strancima na biroima ima i Sirijaca, ali da se ne radi o migrantima, već o onima koji su davno stigli u našu zemlju. 

U Tuzlanskom kantonu registrirano je 49 stranaca na biroima i po tome se nalazi na drugom mjestu u BiH.

Na prvom mjestu je Kanton Sarajevo, sa čak 305 stranih državljana prijavljenih u Službi za zapošljavanje, i to najviše na području općina Novi Grad i Ilidža. 

Sklopili brakove

– Ima ih svih zanimanja, a najviše s visokom stručnom spremom. U pitanju su osobe koje su dobile boravak u našoj zemlji. Dobivali su radne dozvole i nama dolaze iz radnog odnosa. Ima osoba koje su udate ili oženjene ovdje za naše državljane – kaže nam Elvedina Sabitović iz Službe za zapošljavanje KS. 

U RS ima 48 stranaca evidentiranih u Zavodu za zapošljavanje RS, a u FBiH ih je bar 418, što nije konačan broj, jer ni nakon 20 dana odgovore nismo dobili iz službi za zapošljavanje Posavskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slovenija s biroa skida strance ako ne nauče jezik

Slovenska vlada predložila je da radnici iz trećih zemalja, koje nisu članice EU, gube pravo na naknadu za nezaposlenost i budu brisani iz evidencije Zavoda za zapošljavanje ako u roku od godinu ne nauče osnove slovenskog jezika. 

U Zavodu za zapošljavanje Slovenije evidentirano je više od 7.600 stranaca iz trećih država, među njima iz BiH, Kosova, Makedonije i Srbije.

Novčane naknade u BiH primalo je ili prima bar 107 stranaca, koji se na biroe prijavljuju u skladu sa zakonima o posredovanju u zapošljavanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Broj nezaposlenih stranih državljana po službama za zapošljavanje

305 u KS

49 u TK

31 u HNK

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

20 u ZDK

6 u USK

5 u BPK

2 u SBK

48 u RSIz službi za zapošljavanje Posavskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona, ni nakon urgencija, nisu odgovorili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 40
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6