SA DOMOVI I KORONA PKG RAS 1 20201013 161517227 00 03 20 16 Still008


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, gostujući u Danu uživo na N1, kazao je da će posjeta lidera HDZ-a Dragana Čovića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću donijeti korak daljnoj nestabilnosti.

“Ne možemo skriti ono što su jasni ciljevi. Prosperiteti na nekom planu SANU-a, povratak u devedesete… Program koji je urađen od SANU ima sve segmetne djelovanja prema BiH, s obzirom na pitanje Kosova je doveo do toga da vi danas u javnom diskursu imate otvoreno zazivanje secesije, referenduma, terminološki rečeno – da je BiH državna zajednica, da je sastavljena kako bi se mogla rastaviti i taj segment je došao u tu četvrtu fazu koja je poznata u smislu hibridnog rata”, naveo je Ahić. 

Sav taj segment koji je ušao u hibridni rat, tvrdi Ahić, zapravo govori da postoje određeni apetiti prema BiH, kako je rekao, upravo iz veze sa Kosovom.

“Te radikalne note koje su se pojavile u regionu… Uzimite u obzir Mađarsku. Sjećate se naoružavanje Srbije sa tenkovima i ruskim migovima koji su došli kao donacija i nije mogla proći kroz Rumuniju, a Rumunija je članica NATO-a, kao i Mađarska, ali onda u jednoj privatnoj varijanti sa Orbanom na čelu dopusti prolaz u Srbiju”, podsjetio je Ahić.

N1