U BiH vakcinisana samo petina vojnika

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Trenutni procenat vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga BiH iznosi samo oko 21,76 posto. Potvrđeno je to za Klix.ba u Ministarstvu odbrane BiH.


Upitani o razlozima slabih rezultat u imunizaciji, u Ministarstvu kažu da su oni lične prirode.”Uglavnom su zasnovani na predrasudama i nedovoljnoj infomiranosti o samoj efikasnosti dostupnih vakcina, njihovim vrstama i sastavu te eventualnim nuspojavama…”, rečeno nam je u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Već se javljaju problemi u radu


Mali broj vakcinisanih, očito, već stvara probleme u redovnom funkcioniranju Oružanih snaga BiH. Tako je, upravo zbog malog broja vakcinisanih vojnika nedavno odgođena i vojna vježba na Manjači, koja je trebala biti održana u saradnji s vojskom iz Srbije.
Iako je vakcinacija lični izbor, s obzirom na specifičnost vojničke profesije i činjenicu da bi u svakom trenutku trebali biti spremni i na raspolaganju stanovništvu, Ministarstvo smo pitali da li rade na promociji imunizacije.


Šta je poduzelo Ministarstvo


“Ministarsvo odbrane i Oružane snage BiH su poduzeli nekoliko mjera u cilju promocije vakcinacije. Kao jedna od mjera, svi pripadnicima OS BiH koji se upućuju na zadatke i misije van BiH osigurano je blagovremeno vakcinisanje. Također, svi pripadnici OS BiH s radnim mjestom u Kantonu Sarajevo imaju mogućnost primiti vakcinu u dvorani Zetra. Pored toga, u saradnji sa EUFOR-om, u nekoliko navrata je organizirano i koletivno vakcinisanje na vojnoj lokaciji Rajlovac. Svim pripadnicima MO i OS BiH za potrebe vakcinisanja omogućeno je i plaćeno odsustvo”, objasnili su u Ministarstvu.


Neke zemlje, poput Sjedinjenih Američkih država, uvele su obaveznu vakcinaciju za vojnike. U Ministarstvu nisu odgovorili na naše pitanje da li je takva opcija moguća u BiH.

GODISNJICA
MARKETING