U BiH živi 42.247 primjeraka ptica vodenih staništa

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Bosna i Hercegovina i ove godine bila je dio projekta Zimskog prebrojavanja ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC) koji je provođen u više od 100 zemalja širom svijeta radi utvrđivanja veličine i dinamike populacije ptica močvarnih i vodenih staništa.

Programom provedenim od 7. do 20. januara u BiH koordiniralo je Ornitološko društvo “Naše ptice” sa članovima partnerskih organizacija iz Banje Luke (Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu), Trebinja (Centar za održivi razvoj i ekologiju), Čapljine (Lijepa naša) i Tomislavgrada (Naša baština).

Predsjednik Ornitološkog društva “Naše ptice” Dražen Kotrošan kazao je Feni da je monitoring ptica vodenih staništa u BiH tokom 2015. godine organizovan na 61 lokalitetu, na kojima je evidentirano 42.247 primjeraka od 44 vrste.

Najveći broj ptica evidentiran je na Hutovom blatu 23.405 jedinki po čemu se Hutovo blato izdvaja kao najznačajnije vodeno stanište za zimovanje vodenih ptica.

U odnosu na 2013. godinu kada je na Hutovu evidentirano 3.599 jedinki, prethodne dvije sezone bilježi se drastičan porast brojnosti ptica, što se direktno može povezati s promjenom režima zaštite i kontrolom krivolova.

Zbog zaleđenosti vodene površine, na Buškom jezeru evidentiran je znatno manji broj ptica (1.111) nego prethodne sezone kada su izbrojane 2.063 jedinke.

Smanjenje broja zabilježeno je i na Bardači što je posljedica nestanka vodenih površina i njihovog pretvaranja u poljoprivredna zemljišta.

S 19.424 jedinke najbrojnija vrsta kao i prethodnih sezona je liska (Fulica atra), čiji je broj na nivou prethodne sezone, ali je utrostručen u odnosu na 2013. godinu.

Sa 4.126 jedinki, rekordna brojnost zabilježena je kod Sredozemnog galeba (Larus michahelis), čiji je broj u odnosu na prethodnu sezonu utrostručen.

Značajniji pad brojnosti zabilježen je kod velikog kormorana, patke čegrtuše, zviždare, dok je kod ostalih vrsta s manjim odstupanjima brojnost na nivou prethodne sezone.

Kao najzanimljiviji nalazi IWC-a izdvajaju se vodeni bik (Botaurus stellaris) i riđogrli morski gnjurac (Gavia stellata) koji su zabilježeni prvi put otkada se vodene ptice broje u BiH.